رژیمهای بسیار کم چرب

 چربی  

چربیها متهم به ایجاد بیماریهای متعدد از چاقی گرفته تا بیماریهای قلبی و برخی انواع سرطان می باشند. ولی صرفنظر از این برای بدن فوائدی نیز دارند. در واقع، هیچ بدن سالمی بدون چربیها قادر به انجام وظایف خود نمی باشد. از جمله وظایف چربیها در بدن:
  • جذب ویتامین های محلول در چربی
  • تامین انرژی برای مصارف کوتاه و طولانی مدت
  • نگهداری غشاهای سلولی (پوسته خارجی سلولها)
  • احساس رضایت با به تاخیر انداختن تخلیه معدی
  • عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن
  • ذخیره مازاد انرژی دریافتی
  • شرکت در ساختمان مغز و اعصاب
  • تولید هورمونهای استروئیدی
  • ایجاد مولکولهایی متشکل از چربی و پروتئین به نام لیپو پروتئین که حمل چربی را در خون بر عهده دارند.

  فراوانترین چربی موجود در غذا را تری گلیسریدها تشکیل می دهند. مولکول تری گلیسرید، متشکل از یک واحد گلیسرول و 3 اسید چرب می باشد؛ گلیسرول نوعی کربو هیدرات کوچک محلول در آب است که چربی ها را در خون حمل می کند. اسیدهای چرب زنجیره هایی از کربن در پیوند با هیدرژن می باشند.اسیدهای چرب به دو گروه اشباع و غیر اشباع تقسیم می شوند. چربیهای اشباع عموما در دمای اتاق جامد می باشند و عموما در غذاهای با منبع حیوانی یافت می شوند (چربی موجود در شیر، پنیر، کره). چربی های غیر اشباع خود دو دسته تک غیر اشباعی و چند غیر اشباعی را تشکیل می دهند. منابع چربیهای تک غیر اشباعی شامل: زیتون، کانولا، آجیل، آووکادو و همچنین ذرت، سویا، آفتابگردان، پنبه دانه و ماهی می باشد. دریافت بالای چربیهای اشباع با افزایش کلسترول بد (LDL-C) خطربیماریهای قلبی – عروقی را افزایش می دهد.

تاثیر چربی بر تنظیم وزن بدن از راههای گوناگونی می باشد. اول اینکه، چربی رژیمی ( 9 کیلو کالری در هر گرم) دو برابر پروتئین و کربوهیدرات ( 4 کیلو کالری در هر گرم) انرژی دارد. بنابراین، کاهش چربی دریافتی راه موثری برای کاهش در یافت انرژی می باشد. و دوم اینکه چربی موجود در غذا سبب بهبود طعم و مزه غذا می شود، که هر دو از عوامل افزایش مصرف مواد غذایی میباشند.
رژیمهای بسیار کم چرب

این رژیم ها مصرف چربی ها را به کمتر از 10% کالری روزانه تقلیل می دهند. دو نمونه از این رژیم ها رژیم ارنیش و رژیم پرینیکتین می باشد.
رژیم ارنیش

یک رژیم بر پایه مصرف غذاهای گیاهی می باشد، در این رژیم مصرف کربو هیدراتهای پیچیده وغذاهای با فیبر بالا (میوه ها، سبزیها، غلات کامل) ، لوبیاها، سویا، تخم مرغ، لبنیات کم چرب به میزان متوسط و آرد سفید و شکر به میزان محدودی توصیه می شود.
رژیم پریتیکین

این رژیم شبیه به رژیم ارنیش می باشد با این تفاوت که در این رژیم مصرف مقدار کمی گوشت بدون چربی، آجیل و ماهی هم مجاز می باشد.
رژیمهای کم چرب

بسیاری از صاحبنظران، از جمله انجمن قلب آمریکا معتقدند که رژیم بسیار کم چرب، به دلیل ایجاد محدودیت شدید مصرف چربی برای مدت طولانی قابل اجرا نمی باشد، به همین دلیل رژیم غذایی با چربی کم ترجیح داده می شود. رژیم های کم چرب یکی از موثرترین روشها برای کاهش وزن می باشد.در اینگونه رژیمها دریافت کالری از چربی به 20-30% کاهش و از کربوهیدرات به 55-60% افزایش می یابد. چربی کل در یافتی، چربی اشباع و کلسترول محدود می شود. در این قبیل رژیمها مصرف سدیم نیز تا حدود زیادی محدود می باشد.
رژیمهایی با چربی متوسط

در این رژیم در یافت کالری از چربی 26-42% می باشد. رژیم مدیترانه ای، نمونه ای از رژیم با چربی متوسط می باشد. از مشخصات این رژیم:
  • مقادیر نسبتا بالای دریافت چربیهای امگا – 3
  • این رژیم بر پایه مصرف غذاهای گیاهی مانند میوه ها، سبزیجات، حبوبات، انواع نان، آجیل و دانه ها می باشد.
  • مصرف روغن زیتون
  • مصرف کم تا متوسط پنیرو ماست
  • مصرف هفتگی ماهی، مرغ و تخم مرغ
  • محدودیت در مصرف چربیهای اشباع، گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده

 

 

 

 

 

چاپایمیل

نظر خود را اضافه کنید.

0
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد

بیشترین بازدید

آخرین مقالات

گوشه

kantrium.com | Finland | Helsinki | Denmark