هشدار

JLIB_APPLICATION_ERROR_LIBRARY_NOT_LOADING

آلودگی میوه ها

آلودگی میوه ها


به محض این که میوه ها در باغ ها برداشت شد و در جعبه، قوطی، زنبیل و یا وسایل حمل دیگر قرار داده شدند، میکروب های عامل فساد موجود در بعضی از این محصولات، باعث آلوده شدن دستۀ دیگر شده و همچنین ظروف و وسایلی که برای حمل و نقل آنها به کار می روند، آلودگی اولیه را شدت می دهند. هنگام حمل محصولات به بازار یا به کارخانه های تهیۀ محصول، در اثر صدمات مکانیکی، میکروب ها می توانند راه نفوذ یافته و به رشد و تکثیر خود ادامه دهند. برای جلوگیری از این حالت بهتر است ماشین های حمل و نقل، مجهز به دستگاه های سرد کننده باشند.

عوامل آلودگی در میوه ها
در این جا به ذکر عوامل آلودگی میوه ها اشاره می شود.
آلودگی اولیه میوه ها: به طور معمول آلودگی میوه ها علاوه بر این که بر اثر میکروب هایی است که در سطح خارجی گیاهان یافت می شوند، از طریق قسمت های سطحی یا خاک، هوا، فاضلاب، آب و بالاخره حیوانات نیز آلوده می شوند.

1- آلودگی میوه ها از طریق حیوانات: حیوانات اعم از کوچک و بزرگ، به طور معمول در محل زندگی خود باعث پخش مدفوع بر روی خاک، آب و گیاهان شده و آن ها را آلوده می سازند هم چنین جسم خود حیوان نیز در  بیشتر حالات در همان نیز از بین می رود. که این خود نیز محیط را آلوده می کند با مطالعاتی که در مورد آلودگی مستقیم از حیوانات بر روی میوه ها انجام گرفته است، به این نتیجه رسیده اند که گذشته از میکروب های طبیعی، انواع دیگری از میکروب ها نیز ممکن است یافت شوند. در این میان، حشرات و پرندگان بیشتر، نقش مکانیکی را در آلودگی میوه ها بازی می کنند، بدین معنی که هم میکروب ها را از محلی به محل دیگر انتقال می دهند و هم در ضمن با نوک زدن و نیش زدن میوه ها، راه وارد شدن میکروب ها را در این گونه محصولات غذایی باز می کنند.

2- آلودگی کیوه ها به وسیلۀ فاضلاب: در مزارع و باغ هایی که از فاضلاب های تصفیه شده به عنوان کود استفاده می شود همۀ میوه ها که برای مصرف انسانی به کار می رود به عامل بیماری زا آلوده می شوند.

3- آلودگی میوه ها از طریق خاک: خاک شامل متنوع ترین آلودگی های میکروبی است که نه تنها انواع بسیار متنوعی از میکروب ها را در خود جای می دهد، بلکه از هر نوع، تعداد بی شماری در زمین پراکنده بوده و برای آلوده ساختن میوه ها آماده هستند. در روش های جدیدی که برای تهیه و آماده کردن مواد غذایی به کار می رود، دقت زیادی در شست و شوی قسمت های سطحی میوه ها به عمل آمده و تا آن جا که ممکن باشد از قرار دادن محصولات غذایی از جمله میوه ها در معرض کود و خاک خودداری می شود.

4- آلودگی میوه به وسیله آب: آب های سطحی نه تنها دارای آلودگی اولیه بوده بلکه در مسیر خود به وسیله خاک، حیوانات و فاضلاب ها به شدت آلوده می شوند. تعداد میکروب ها در آب های سطحی، نهرها، حوض ها و آب های ذخیره شدۀ دریاچه ها و استخر ها در شرایط شستن میوه ها، سبب افزایش آلودگی و عوامل فساد بر روی میوه ها می شود.

5- آلودگی میوه ها به وسیله هوا: آلودگی مواد غذایی از جمله میوه ها به وسیله هوا هم از نظر بهداشتی و هم از جنبه اقتصادی در خور اهمیت است. میکروب های مولد بیماری، به ویژه آن دسته میکروب هایی که باعث بیماری های دستگاه تنفس می شوند، توسط افراد در هوا منتشر شده و از این راه ممکن است میوه ها را نیز آلوده کنند. یادآور می شود که هوا به طور طبیعی دارای میکروب های خاصی نیست، بلکه میکروب هایی که در هوا دیده می شوند از گرد و خاک، سرفه، عطسه، صحبت کردن اشخاص و  هم چنین میکروب های موجود در سطح دیوارها، زمین، سقف و حتی گاهی از ترکیبات مواد غذایی سرچشمه می گیرند.
بدیهی است رعایت موارد فوق در جلوگیری از آلودگی میوه ها نقش اساسی داشته و تا حد قابل توجهی از آلودگی میوه ها جلوگیری خواهد نمود. ضمناً عرضه محصولات کشاورزی (میوه ها) به صورت درجه بندی و بسته بندی شده، سبب کاهش دستمالی شدن (دست زدن) میوه ها به وسیلۀ خریدار و فروشندگان شده که در نتیجه نقش مؤثری در جلوگیری از آلودگی میوه ها به ویژه در سطح بازار دارد.

چاپایمیل

نظر خود را اضافه کنید.

0
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد

بیشترین بازدید

آخرین مقالات

گوشه

kantrium.com | Finland | Helsinki | Denmark