انسولین هورمون اصلی چاقی

هورمون چاق کننده - انسولین

شام آخر

امروزه ثابت شده است که ریشه اصلی چاقی در پرخوری و مصرف غذاهای پر کالری نیست, بلکه علل اصلی آن ترکیباتی هستند که آن غذاها را تشکیل می دهند.
 غذا های ما مخلوطی از سه مادۀ انرژی زا می باشند:
 
 کربوهیدرات ها,چربی ها و پروتئین ها
در میان این سه ماده حیاتی انرژی زا - چربی ها و پروتئین ها کمتر خاصیت چاق کنندگی دارند

کربوهیدرات ها هم به دو دسته تقسیم می شوند : کربوهیدرات های بد و کربوهیدرات های خوب

 « کربوهیدرات های خوب »‌

 به آن دسته از مواد غذایی قندی گفته می شود که گلیکمی ایندکس (‌انديس گليسميك ) آن ها بین رقم های 1 تا 50 است. یعنی آن ماده ی غذایی تا 50 درصد مقدار گلوکز - قند خون - را بالا می برد و به همان نسبت انسولین از لوزالمعده ترشح می شود و به قند خون می افزاید . رقم گلیسمیک ایندکس بین 50 تا 100 قند خون را بسته به مقدار کربوهیدرت های بد مقدار قند خون را به شدت بالا می برد

 ما می توانیم غذا های مصرفی خود را به سه قسمت تقسیم کنیم:

  ١-غذا با گلیسمیک ایندکس (‌انديس گليسميك )خیلی بالا که قند خون را به شدت بالا می برند

 ٢-غذا با گلیسمیک ایندکس (‌انديس گليسميك )متوسط که قند خون را کمتر بالا می برد

 ٣ -غذا با گلیسمیک ایندکس(‌انديس گليسميك ) خیلی پایین که بر روی قند خون تاثیربسیار کمتری دارند

نکته ای را که باید بدانیم  این است : هر چه بیشتر قند خون از طریق غذا ی مصرفی بالا برود به همان نسبت ترشح انسولین نیز افزایش می یابد  و یا بر عکس اگر غذا مصرفی تاثیر چندانی در بالا رفتن قند خون نداشته باشند به همان نسبت انسولین کمتری ترشح شدهه و سیستم ذخیره سازی ما فعال نمیگردد

 راه مبارزه با چاقی 

سعی کنیم از غذایی استفاده کنیم که خیلی انسولین طلب نباشد ، زیرا  مقدار انسولین است که باعث افزایش وزن ما میگردد و در  مقابل آن  هورمون دیگری  مانند گلوکاگرل - گلوكاگن - است که از دسته  هورمون های لاغر کننده است

اگر ما لوزالمعده  یا پانکراس خود را  دائما تحت فشار گداشته و وادار به ترشح انسولین کنیم , باید بدانیم  انسولینی که ترشح می شود  در حدود 4 ساعت در خون می ماند 

انسولین هورمونی است که اگر به خون ریخته میشود به سرعت از بین نمی رود  این هورمون در خون اع مال فیزیولوژی بسیار مهمی را انجام می دهد که در زیر به ان می پردازیم

منجمله حمل قند موجود در خون - گلوکز -  تا سلول های بدن به منظور تولید انرژی و اگر هنوز هم قند خون بالا باشد کبد  قند را به صورت گلیکوژن ذخیره می کند ولی اگر باز هم قند خون بالا بماند ساختن گلیکوژن ادامه مییابد و سپس آن ها را در ماهیچه ها ذخیره مینمایند 

گلیکوژن ذخیره شده در کبد و ماهیچه ها حدی دارد که  ظرفیت ان تا حدود  500 گرم است

 گلیکوژن ذخیره های گلوکز هستند که موقتی در این بخش ها  ذخیره شده اند ، در موقع نیاز  گلیکوژن باید به گلوکز - قند خون - تبدیل شود و قند خون را افزایش دهد  ، عملیات عکس انسولین  را هورمون دیگری از لوزالمعده و یا پانکراس به نام آل هورمون گلوکاگرل ( گلوكاگون )عهده دار است .  گلوکاگرل( گلوكاگون ) زمانی ترشح می شود  که قند خون به صورت هیپو  ( افت قند خون ) در بیاید و انسولین هم در خون موجود نباشد.

 فراموش نکنیم که مقدار قند خون در یک میزان معین ثابت می ماند و از نظر ژنتیکی ثابت شده است که این میزان 1گرم در یک لیترخون است. ثابت ماندن مقدار قند خون در خون یکی از مهم ترین اعمال فیزیولوژیکی بدن است که خداوند متعال آن را تعیین کرده است تا از این طریق غذای مغز دائما تامین شود. مغز انسان در مدت 24 ساعت در حدود 100 گرم قند و یا گلوکز را از خون گرفته و مصرف می کند. در نتیجه این 100 گرم قند باید خیلی سریع جانشین شود البته ناگفته نماند قند مصرفی مغز بیشتر از گلیکوژن کبدی است تا قند بلافاصله مصرف شده  . با توجه به این نطالب نوع قند از اولویت بیشتری نسبت به مقدار آن دارد

جواد سبحانی

مشاور تغدیه و رژیم درمانی

تلفن :6064720

 

. . برای مطالعه شما

تقويت كننده هاي مغز
تقويت كننده هاي مغز تقويت كننده هاي مغز: براي مغز بخوريد! آيا شماره تلفن يا اسم كسي را فراموش كرده ايد آيا نمي دانيد كه كليدها را كجا گذاشته ايد احتمالاً همه تقصيرها را به گردن ژنت...
آیا چاقی با ایجاد سرطان در ارت...
آیا چاقی با ایجاد سرطان در ارت...   سرطان و سیگار آیا چاقی با ایجاد سرطان در ارتباط می باشد؟ آیا چاقی با ایجاد سرطان در ارتباط می باشد؟ چاقی یکی از علل مهم در ایجاد سرطان ها بعد...
چاقی دومین علت مرگ در دنیاست
چاقی دومین علت مرگ در دنیاست چاقی دومین علت مرگ در دنیاست  که قابل پیشگیری است. براساس تحقیقات مراکز علمی و آمار جمع آوری شده در جهان، چاقی در سالهای آینده، نخستین علت مرگ قابل پیشگیری در ...
التهاب، بیماری  و مواد غذایی ؟...
التهاب، بیماری و مواد غذایی ؟... التهاب و بیماری چیست و ارتباط آن با مواد غذایی  و تغذیه  چگونه است ؟؟؟التهاب پاسخ بدن  و بافت ها به جراحتها وآسیب  است که توسط باکتری ها با...