افت قند

افت قند (هيپوگليسميعملكرديHypoglycemia functional )

 

 پايين‌افتادن‌قندخون‌به‌علت‌ توليد بيش‌ازاندازه‌انسولين‌از لوزالعمده‌. اين‌يك‌بيماري‌نيست‌و غالباً اگر تنهابراساس‌علايم‌تصميم‌گرفته‌شود، اشتباه‌تشخيصي‌رخ‌مي‌دهد. اين‌ اختلال‌برخلاف‌ تصور شايع‌ نيست‌(مگر در بيماران‌ديابت‌)

 ‌فراواني‌و شدت‌علايم‌زير در افراد مختلف‌متفاوت‌است‌:
ضعف‌يا از حال‌رفتن‌
تعريق‌
گرسنگي‌زياد
عصبي‌بودن‌و لرزش‌دست‌ها
سردرد
گيجي‌
تغييرات‌شخصيتي‌
و در موارد بسیار کمی  نامنظمي‌ضربان‌قلب‌
ندرتاً از دست‌دادن‌هوشياري‌

 دلایل :

 ‌هيپوگليسمي‌عملكردي‌احتمالاً در اثر توليد بيش‌ازاندازه‌انسولين‌از لوزالعمده‌در پاسخ‌به‌مصرف‌شكر و ساير هيدارت‌هاي‌ كربن‌(قندها)، ورزش‌سنگين‌، حاملگي‌، يا علل‌ناشناخته‌به‌وجود مي‌آيد.
موارد و داروهاي‌زير سطح‌قندخون‌را در بعضي‌از افراد پايين‌ مي‌آورند: تنباكو؛ كافئين‌؛ الكل‌؛ آسپيرين‌؛ قرص‌هاي‌قندخون‌از نوع‌ سولفونيل‌اوره‌(مثل‌گلي‌بي‌گلاميد)؛ هالوپريدول‌؛پروپوكسي‌فن‌؛ كلرپرومازين‌؛ پروپرانولول‌؛ پنتاميدين‌؛ ديزوپراميد
ندرتاً تومور لوزالعمده‌
نارسايي‌مزمن‌كليه‌

 موارد ذیل  بیماری را تشدید میکند

 استرس‌
رژيم‌غذايي‌نامناسب‌
مصرف‌دخانيات‌
مصرف‌داروهايي‌مثل‌داروهاي‌فهرست‌شده‌در بالا
خستگي‌يا كار زياد

    پيشگيري‌

 دستورات‌غذايي‌كه‌زيرعنوان‌رژيم‌غذايي‌آمده‌اندرا رعايت‌كنيد.
از استرس‌اجتناب‌كنيد.
از مصرف‌دخانيات‌خودداري‌كنيد.
از نوشيدن‌الكل‌جداً پرهيز كنيد.
سعي‌كنيد علايم‌زودهنگام‌اين‌حالت‌را شناسايي‌كنيد و سريعاً اقدام‌ مناسب‌را در پيش‌گيريد.    

  اصول‌ كلي‌امكان‌داردانجام‌بررسي‌هاي‌آزمايشگاهي‌مثل‌اندازه‌گيري‌قندخون‌و انجا آزمایش  تحمل‌گلوكز توصيه‌شود.
به‌فكر تغيير شيوه‌زندگي‌خود باشيد.
روان‌درماني‌يا مشاوره‌براي‌فراگيري‌روش‌هاي‌مقابله‌با استرس‌     معمولاً دارويي‌براي‌اين‌اختلال‌ضرورت‌ندارد

 .    فعاليتدر زمان ابتلا به اين بيماريمحدوديتي‌براي‌آن‌وجود ندارد.    رژيم‌ غذايي‌روزانه‌ 6-5 وعده‌غذايي‌كوچك‌كه‌حاوي‌تنها مقدار كمي‌از هيدارت‌هاي‌كربن‌ ، مقدار متوسطي‌از چربي‌و داراي‌پروتئين‌زيادي‌هستند ميل‌كنيد. هيچ‌كدام‌از وعده‌هاي‌غذايي‌راحذف نکنید  ميان‌غذاهاي‌بين‌ وعده‌هاي‌غذايي‌بايد حاوي‌پروتئين‌باشند، مثل‌مرغ‌، تخم‌مرغ‌، پنير،آجيل‌، يا شير بدون‌سر شير، و نه‌هيدارت‌كربن‌. از خوردن‌شيريني‌ها‌پرهيز كنيد.    

 

در صورت ضرورت به پزشک مراجعه نمایید .

جواد سبحانی
مشاور تغذیه و رژیم درمانی

. . برای مطالعه شما

دیابت و درمان غذایی
دیابت و درمان غذایی روش محاسبه و برنامه ریزی رژیم بیماران دیابتی با استفاده از فهرست جایگزینی غذا مرحله اول: تعیین انرژی و مواد مغذی رژیم غذایی بیماردیابتی روش مختلفی برای محاسبۀ...
اختلال در تحمل گلوکز (IGT)
اختلال در تحمل گلوکز (IGT) اختلال در تحمل گلوکز (IGT):     افراد مبتلا به IGT معمولاً فاقد علائم می باشند. قند ناشتا در آنها طبیعی بوده ولی آزمایش تحمل گلوکز، غیرطبیعی است...
چند نکته مهم در مورد داروهای م...
چند نکته مهم در مورد داروهای م... چند نکته مهم در مورد داروهای مصرفی افراد دیابتی :    چند نکته مهم در مورد داروهای مصرفی افراد دیابتی : 1-    گاهی برای بیماران NIDDM قر...
چاقی و دیابت قسمت
چاقی و دیابت قسمت دیابت و چاقیبا توجه به شیوع روز افزون دیابت و عوارض آن مانند مشکلات قلبی، کلیوی و ...، بررسی علل ایجاد آن و راههای پیشگیری از پیشرفت بیماری، از قدم های موثر در ...