روزه گرفتن
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرموده اند :
الصوم فى الحر جهاد.
روزه گرفتن در گرما، جهاد است.
بحار الانوار، ج 96، ص 257
شايد روزي فرا رسد كه دانش تمامي نكات مربوط به تعاليم اسلام را بيابد .
با دانستن هر نكته كوچكي در مورد تعاليم الهي ايمانمان راسخ تر و محكم تر از قبل شده و به درك بيشتري از خداوند و قدرت لايتناهيش و لطف عظيمي كه به انسان كرده است پي خواهيم برد. تمامي دستوراتي كه خداوند بر انسان حكم فرموده است فقط براي غناي روح و جسم انسان بوده تا وي را به ابوديت نزديكتر نمايد .
متاسفانه بشر همواره با ديد محدودي كه نسبت به مسائل دارد از ديدگاه خود به مسائل نگريسته و همچون مورچه اي خرد كه به دنياي لايتناهي مينگرد نگريسته و از ديد خود مسائل را حلاجي مي كند و گاه در اين مسير به اشتباه گام برداشته است .
با اينكه بع بسياري از فوايد روزه پي برده ايم اما تسلط كامل برآن نيز مانند ديگر تعاليم براي انسان به طور كامل مقدور نشده است
حال كه ما به منبع قدرت پروزدگار يعني پيامبران و معصومينش ( كتب و احاديث ) دسترسي داريم پس چه بهتراين است از ديدگاه اين بزرگواران بر مسائل نگريسته و از اين راه پاك و بدون گمراهي خود را به سرچشمه زلال هستي نزديك تر نماييم .
به ماه مبارک رمضان و روزه گرفتن در آیات زیر اشاره شده است
اى كسانى كه ايمان آوردهايد روزه بر شما مقرر شده است همان گونه كه بر كسانى كه پيش از شما [بودند] مقرر شده بود باشد كه پرهيزگارى كنيد.
[روزه در] روزهاى معدودى [بر شما مقرر شده است] [ولى] هر كس از شما بيمار يا در سفر باشد [به همان شماره] تعدادى از روزهاى ديگر [را روزه بدارد] و بر كسانى كه [روزه] طاقتفرساست كفارهاى است كه خوراك دادن به بينوايى است و هر كس به ميل خود بيشتر نيكى كند پس آن براى او بهتر است و اگر بدانيد روزه گرفتن براى شما بهتر است.
ماه رمضان [همان ماه] است كه در آن قرآن فرو فرستاده شده است [كتابى ] كه مردم را راهبر و [متضمن] دلايل آشكار هدايت و [ميزان] تشخيص حق از باطل است پس هر كس از شما اين ماه را درك كند بايد آن را روزه بدارد و كسى كه بيمار يا در سفر است [بايد به شماره آن] تعدادى از روزهاى ديگر [را روزه بدارد] خدا براى شما آسانى مىخواهد و براى شما دشوارى نمىخواهد تا شماره [مقرر] را تكميل كنيد و خدا را به پاس آنكه رهنمونيتان كرده است به بزرگى بستاييد و باشد كه شكرگزارى كنيد
در شبهاى روزه همخوابگى با زنانتان بر شما حلال گرديده است آنان براى شما لباسى هستند و شما براى آنان لباسى هستيد خدا مىدانست كه شما با خودتان ناراستى مىكرديد پس توبه شما را پذيرفت و از شما درگذشت پس اكنون [در شبهاى ماه رمضان مىتوانيد] با آنان همخوابگى كنيد و آنچه را خدا براى شما مقرر داشته طلب كنيد و بخوريد و بياشاميد تا رشته سپيد بامداد از رشته سياه [شب] بر شما نمودار شود سپس روزه را تا [فرا رسيدن] شب به اتمام رسانيد و در حالى كه در مساجد معتكف هستيد [با زنان] درنياميزيد اين است حدود احكام الهى پس [زنهار به قصد گناه] بدان نزديك نشويد اين گونه خداوند آيات خود را براى مردم بيان مىكند باشد كه پروا پيشه كنند.
مردان و زنان مسلمان و مردان و زنان با ايمان و مردان و زنان عبادتپيشه و مردان و زنان راستگو و مردان و زنان شكيبا و مردان و زنان فروتن و مردان و زنان صدقهدهنده و مردان و زنان روزهدار و مردان و زنان پاكدامن و مردان و زنانى كه خدا را فراوان ياد مىكنند خدا براى [همه] آنان آمرزشى و پاداشى بزرگ فراهم ساخته است.
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرموده اند :
الصوم فى الحر جهاد.
روزه گرفتن در گرما، جهاد است.
بحار الانوار، ج 96، ص 257
حضرت زهرا (ع) فرمود ه اند : روزه داری که زبان و گوش و چشم و جوارح خود را حفظ نکرده ، روزه اش به چه کارش خواهد آمد. بحارالانوار جلد 93 صفحه 295
رسول الله صلى الله عليه و آله فرموده اند :
الصوم جنة من النار.
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود:
روزه سپر آتش (جهنم) است. «يعنى بواسطه روزه گرفتن انسان از آتش جهنم در امان خواهد بود.»
الكافى، ج 4 ص 162
اميرالمومنين عليه السلام فرموده اند :
صوم النفس عن لذات الدنيا انفع الصيام.
روزه نفس از لذتهاى دنيوى سودمندترين روزههاست.
غرر الحكم، ج 1 ص 416 ح 64
اميرالمومنين عليه السلام فرموده اند :
الصيام اجتناب المحارم كما يمتنع الرجل من الطعام و الشراب.
روزه پرهيز از حرامها است همچنانكه شخص از خوردنى و نوشيدنى پرهيز مىكند.
بحار ج 93 ص 249
10-برترين روزه
اميرالمومنين عليه السلام فرموده اند :
صوم القلب خير من صيام اللسان و صوم اللسان خير من صيام البطن.
روزه قلب بهتر از روزه زبان است و روزه زبان بهتر از روزه شكم است.
غرر الحكم، ج 1، ص 417، ح ۸۰
. . برای مطالعه شما



