خرافات عجیب و اشتباه در تغذیه
خرافات تغذيه
در ابتدا خرافات از زبان صادق هدایت
صادق هدايت در ديباچه كتاب نيرنگستان مساله جالبي را بيان ميكند: (( ... مثلا يكي از خرافات اروپايي كه به روايتي در هنگام بين المللي وضع شد و اكنون در طبقه فرنگي مابهاي تهران هم تاثير كرده است اين است كه سه سيگار را نبايد با يك كبريت آتش زد چون نفر سوم خواهد مرد.
معروف است كه در ميدان جنگ سرباز سومي كه شب سيگار خودش را با يك كبريت روشن ميكرد هدف گلوله دشمن ميشود و به روايت ديگر ((كروگر)) تاجر كبريت فروش اين فكر را بين مردم شهرت داد تا مال التجاره خودش را بيشتر بفروشد ولي پس از چندي علت اصلي پيدايش اعتقاد و يا افسانه فراموش ميشود و فقط خود آن سر زبان باقي ميماند)) مقدار بسيار زيادي از عقايد تغذيه اي افراد جامعه از همين نوع است. به ياد داشته باشيد قبل از پذيرش هر نظر و رعايت و بكار گيري آن در زندگي روزمره تان با شخصي آگاه كه در اين زمينه ها معمولا يك است مشورت كنيد.
حذف يكي از وعدههاي غذايي اصلي :
تغذيه يكي از مهمترين عوامل، جهت ادامه حيات و حفظ سلامت انسان است. پيروي از الگوي غذايي صحيح، ايجاد تنوع در تغذيه و استفاده از گروههاي غذايي اصلي، و تقسيم مواد غذايي مصرفي روزانه به وعدههاي مختلف، گاميمفيد و مؤثر در حفظ سلامت انسان و افزايش مقاومت در برابر بيماريهاست.
بعضي از افراد به دلائل مختلف، وعدههاي غذايي اصلي خود را محدود كرده و به جاي 3 وعده غذايي اصلي، از يك يا دو وعده در طول شبانه روز استفاده ميكنند.
امروز ثابت شده است كه افزايش تعداد وعدههاي غذايي و كاهش مقدار حجم هر وعده غذا، تأثير بهتري در سلامت انسان دارد. برخي افراد براي پيشگيري از چاقي يا براي كاهش وزن، بعضي از وعدههاي غذايي اصلي را حذف ميكنند. برخي ديگر به علت اشتغال و گرفتاري زياد، وعدههاي اصلي غذايي خود را محدود ميكنند و به جاي 3 وعده يك يا دو وعده غذايي اصلي را به كار ميگيرند.
بعضي اشخاص نيز به علت بيحوصلگي، افسردگي تنهايي و دلايل ديگر، رغبتي جهت صرف وقت براي آماده كردن 3 وعده غذا در روز را ندارند. حذف وعدههاي اصلي غذايي، به هر علت و بهانهاي كه باشد صحيح نيست و به سلامت انسان لطمه ميزند. اين قبيل افراد بهتر است به جاي حذف وعدههاي غذايي، سعي در تنظيم برنامه غذايي صحيح و استفاده از مواد مفيد و متنوع در وعدههاي غذايي خود كنند.
عادت به مصرف مواد شيرين بعد از صرف غذا :
برخي از افراد معتقدند براي هضم غذا لازم است از مواد شيرين استفاده شود. اين عادت چنان چه ادامه يابد موجب چاقي و عوارض ناگوار ناشي از آن خواهد شد. پوسيدگي و خرابي دندانها از جمله عوارض آن است كه به علت مصرف مواد شيرين رخ ميدهد،
زيرا اسيدي كه از مواد شيرين در دهان حاصل ميشود، به سلامت دندانها لطمه زده و موجب پوسيدگي آنها ميشود.
بنابراين براي كمك به هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش، پيروي از برنامه غذايي صحيح، حفظ تعادل در تغذيه و عادت دادن دستگاه گوارش به مصرف مواد غذايي داراي باقيمانده بسيار مفيد است و بهتر است به جاي مصرف مواد شيرين بعد از صرف غذا – كه موجب چاقي و عوارض ناشي از آن ميشود – نكات ايمني را براي حفظ سلامت دستگاه گوارش و پيروي از تغذيه صحيح رعايت كنيم. توصيه متخصصان تغذيه به تمام افراد اين است كه از افراط در مصرف مواد شيرين پرهيز كنند و پس از مصرف اين قبيل مواد دندانها را به خوبي شست شو داده و تميز كنند.
يكنواختي برنامه غذايي روزانه بعضي از خانوادهها:
برنامه غذايي خود را محدود به چند غذاي خاص ميكنند و عادت به مصرف بسياري از مواد خوراكي را ندارند.
اين نوع تغذيه علاوه بر آنكه موجب بياشتهايي و بيرغبتي به صرف غذا ميشود، معايب زيادي هم دربردارد كه از جمله موجب ميشود تا جذب و سوخت و ساز بعضي از مواد غذايي در حضور برخي ديگر به صورت بهتر انجام نگيرد؛ چرا كه مثلا جذب آهن منابع گياهي در حضور ويتامين C بهتر انجام خواهد شد و يا كربوهيدراتها (مواد قندي – نشاستهاي) در حضور ويتامينهاي گروه B به طور كامل سوخته ميشوند و در صورت كمبود ويتامينهاي گروه B سوخت و ساز كربوهيدراتها به طور كامل انجام نخواهد شد.
علاوه بر اين سوخت و ساز چربيها در حضور كربوهيدراتها كامل خواهد بود و در صورت فقدان كربوهيدرات، سوخت چربيها و توليد انرژي دچار اختلال شده و ستنها در خون افزايش مييابند و عارضه اي به نام ستوزیا کتوز ايجاد ميشود كه خطرناك است.
همچنين جذب كلسيم در حضور اسيدهاي آمينه اساسي بهتر انجام خواهد شد. اين نكته نيز گفتني است كه استفاده از دو نوع پروتئينهاي گياهي همراه با هم (مثل مخلوط غلات و حبوبات و مغزها يا غلات و مغزها) موجب ارتقاي كارآيي آنها شده و ارزش بيولوژيكي پروتئين را افزايش ميدهد. در ضمن با ايجاد تنوع در غذاي روزانه، نيازهاي تغذيهاي انسان بهتر تامين خواهد شد. بدين ترتيب چنانچه غذاي روزانه، محدود به چند ماده غذايي خاص شود و در الگوي غذايي، تنوع وجود نداشته باشد، نيازهاي تغذيهاي به خوبي برآورده نشده و انسان، مبتلا به كمبودهاي تغذبهاي خواهد شد.
در ضمن هضم، جذب و سوخت و ساز مواد غذايي در بدن، به طور كامل انجام نشده و برخي از مواد مغذي بدون آن كه مورد استفاده قرار گيرند، از بدن دفع ميشوند و در نتيجه انسان مبتلا به اختلالات ناشي از سوء تغذيه آنها خواهد شد. بنابراين ايجاد تنوع در برنامه غذايي از نقطه نظر تغذيهاي و نيز از جنبه تحريك اشتها و ايجاد رغبت جهت صرف غذا مفيد و مؤثر است.
تأثير باورها بر روي تغذيه در بعضي جوامع يا در بين بعضي خانوادهها باورهاي خاصي در مورد تغذيه وجود دارد كه بعضي از اين باورها ممكن است غلط و مضر باشد. اين قبيل باورهاي تغذيهاي، بخصوص در مورد#رژيمهاي_لاغري شايع است و ميتواند به سلامت افراد لطمههاي زيادي وارد سازد. شناخت اين قبيل باورها و تلاش در تغيير آنها گام مؤثر در بهبود تغذيه جامعه است.
يكي از باورهاي غلطي كه در بين برخي افراد شايع است اين است كه نبايد مواد پروتئيني را با مواد نشاسته مصرف كرد.
اين باوراصلا صحيح نيست؛ زيرا چنانچه مواد پروتئيني به تنهايي و بدون مواد انرژيزا مصرف شود بجاي آن كه صرف رشد، سازندگي و ترميم سلولهاي فرسوده گردد، به مصرف توليد انرژي ميرسد و در نتيجه اختلالات ناشي از كمبود پروتئين ايجاد ميشود. بنابراين پروتئينها در حضور كربوهيدراتها ميتوانند وظيفه اصلي خود را بدن انجام دهند.
1- باور غلط ديگري كه در بين بعضي افراد رواج دارد، آن است كه مصرف صبحانه، انسان را چاق ميكند،
پس بهتر است جهت پيشگيري يا درمان چاقي از مصرف صبحانه خودداري كرد. اين باور نيز نه تنها صحيح نيست، بلكه ميتواند به سلامت انسان لطمههاي جدي وارد سازد؛ زيرا وعده صبحانه يكي از مهمترين و ضروريترين وعدههاي غذايي انسان است و به هيچ وجه نبايد حذف شود.
2 - باور نادرست ديگري كه در برخي اشخاص به آن معتقدند آن است كه مصرف ترشي همراه غذا موجب سوخت چربيها شده و در نتيجه باعث كاهش وزن و لاغري ميشود. حال آنكه مواد ترش تنها به جذب چربيها كمك ميكند و در نتيجه باعث افزايش جذب چربيها ميشود.
3 - بعضي از افراد به اين معتقدند كه مصرف ميوههاي درختي همراه با مواد گياهي كه در زمين ميرويند، مناسب نيست و به سلامت انسان لطمه ميزند و پيرو اين باور نادرست، از مصرف بسياري از مواد غذايي خودداري ميكنند كه اين امر موجب اختلال در سلامت آنان ميشود.
عادات غذايي غلط در بيماريها
[button style="glass" color="#060606" background="#fdbbeb" background_hover="#f6e538" size="7" wide="yes" center="yes" scroll_reveal="roll 15deg wait 0.5s reset"]عادات غذايي غلط و حتی خطرناک و کشنده در بيماريها [/button]
1- به هنگام بيماري در بعضي اجتماعات، عادات غذايي خاصي وجود دارد كه بيشتر آنها براي سلامت انسان مفيد نيست؛ مثلا برخي از افراد به هنگام ابتلا به اسهال، از مصرف آب خودداري ميكنند. اين عادت، خطرناك بوده و ميتواند به علت از دست رفتن آب بدن و جبران نشدن آب از دست رفته، حتي منجر به مرگ، بخصوص در كودكان و افراد مسن شود
. 2- همچنين در بيماريهاي عفوني و تب دار بعضي ممنوعيتهاي غذايي مرسوم است كه ميتواند موجب سوء تغذيه و تشديد بيماري شود و به اين ترتيب به سلامت انسان لطمه وارد آورد. مثلا بسياري از افراد به هنگام سرما خوردگي از مصرف مركبات و برخي ميوههاي ديگر خودداري ميكنند و يا از مصرف سبزي امتناع ميورزند.
همچنين در دوران سرما خوردگي برخي از اشخاص ماست را از برنامه غذايي خود حذف ميكنند. مصرف ميوه و سبزي به علت دارا بودن ويتامين و مواد معدني، موجب افزايش مقاومت بدن در برابر بيماريها شده و به بهبود بيماري و حفظ سلامت انسان كمك مينمايد. ماست از منابع بسيار خوب پروتئين محسوب ميشود و پروتئين در حفظ مقاومت و افزايش قدرت ايمني بدن در برابر عفونتها مؤثر است در ضمن ماست از منابع خوب كلسيم، فسفر و ويتامينهاي گروه B ميباشد.
بنابراين مصرف آن مفيد است ((البته ميوههاي ترش و نيز ماست ترش ممكن است موجب تحريك قسمتهاي فوقاني دستگاه تنفسي شود و در نتيجه ايجاد سرفه نمايد))، بنابراين فقط در صورت تحریک است که بهتر است به هنگام سرماخوردگي از مصرف ميوههاي ترش و ماست مانده پرهيز شود
. 3 - بعضي از افراد تصور ميكند تمايل و رغب زياد به مصرف برخي مواد غذايي به علت نياز آنها به اين مواد است. مثلا اگر فردي تمايل فراوان به مصرف شيريني داشته باشد، بدنش به شيريني نيازمند است ،
يا اگر شخصي رغبت زياد به خوردن غذاهاي شور و پر نمك داشته باشد، اين امر به علت احتياج بدن به نمك است. حال آنكه بجز در برخي موارد مانند احساس تشنگي كه نشانگر كمبود آب بدن و نياز به آب است، اكثرا عادات غذايي، شكل دهنده تمايل و رغب فرد به مصرف بعضي مواد خوراكي است.
چنانچه در دوران طفوليت، كودك را عادت به مصرف بعضي مواد غذايي بدهيم، در بزرگسالي و يا تا پايان عمر نيز بطور معمول اين عادت با او خواهد بود. بنابراين بازنگري عادات غذايي و بررسي اين عادات از نظر تأثيري كه در سلامت انسان دارند، بسيار ضروري است. عادات غذايي از مهمترين عوامل در شكل گيري الگويي غذايي ميباشد و ميتواند موجب حفظ سلامت انسان شده و يا اختلال را در سلامت بوجود آورد. عادات غذايي، قابل تغيير هستند و ميتوان آنها را تغيير داد و عاداتهاي صحيح و مناسب را جانشين آنها كرد.
. . برای مطالعه شما



