عوارض کمبود روی در زنان باردار و کودکان
عوارض کمبود روی در زنان باردار و کودکان
کمبود روی در دوران حاملگی بر روی جنین غیر قابل جبران است و اثرات آن بر رشد مغزی کودک در 2 سال ابتدای زندگی نیز تاثیر گزار است و احتمال جبران آن معمولا وجود ندارد .
کمبود روی کاهش قدرت ادراک و یادگیری ، کاهش ضریب هوشی ، تضعیف سیستم ایمنی و افزایش ابتلا به بیماری ها و کاهش سرعت رشد را میتواند به دنبال داشته باشد . در زنان باردار کمبود خفیف روی می تواند منجر به بارداری طولانی مدت و زایمان آهسته ، تاخیر در رشد داخل رحمی ، ضعف در انقباضات رحمی و خونریزی قبل از زایمان شود. نارسایی در بلوغ جنسی به علت کمبود روی برای اولین بار در نوجوانان ایرانی گزارش شد.
روی با تاثیر بر فعالیت هورمون سوماتومدین ( فاکتورهای رشد شبه انسولینی ) که توسط برخی از بافتهای بدن نظیر سلولهای هپاتوسیت کبد ی ، هیپوفیز و مغز استخوان آزاد میشوند و از مهمترین علل رشد استخوان و غضروف در بدن هستند ( کاهش مقدار این هورمون در سنینین بالا میتواند باعث افزایش مقدار چربی خون شود ) .
بدن هر فرد سالم حدود 2 تا گرم روی دارد کمبود روی بر غدد جنسی اثر گذاشته و باعث کمبود در ترشح هورمونهایی مانند تستوسترون میشود، روی از مهمترین عوامل رشد بوده در سنین نوجوانی کمبود روی باعث کوتاهی قد میشود .
همچنین کمبود آن با تاثیر بر اعصاب باعث کاهش قدرت حافظه و ضریب هوشی افراد مخصوصا کودکان می شود. روی تاثیر مثبت برغده تیروئید و ترشح انسولین دارد و همچنین با تاثیر بر افزایش تولید ویتامین D و در نتیجه جذب کلسیم در رشد استخوانی موثر است و کمبود آن باعث مشکلات حاد از جمله پوکی استخوان خواهد شد .
روی در افزایش اشتهای افراد نیز تاثیر گذاشته و در صورت کمبود فرد دچار کم اشتهایی و حتی کمخونی خواهد شد .
روی در هضم و جذب غذا خصوصا چربی ها تاثیر گذاشته و باعث جذب صحیح مواد غذایی میگردد.
یکی دیگر از خواص روی تاثیر آن بر روی DNA و RNA سلولی است و رشد سلولی است .
کمبود روی علاوه بر این میتواند عوارضی همانند : ریزش مو و طاسی ، آكرودرماتيت انتروپاتيكا ( یک اختلال ارثی که در اثر کمبود روی ایجاد میشود ) ، استفاده از غذاهای حاوی روی میتواند تاثیر به سزایی در کاهش بیماریهای مربوط به کمبود روی داشته باشد ، گاهی بسته به شرایط میتوان از مکملها نیز استفاده نمود استفاده از مکملها حتما باید تحت نظر متخصصین تغذیه انجام شود .
چه کسانی در خطر کمبود روی قرار دارند ؟
اولین گروه ، افرادی که که گوشت و لبنیات مصرف ننمایند بیشترین کمبود روی را دارند ، بعضی از بیماریها و عادات غذایی نیز میتوانند مانع جذب روی می شوند.
چه بیماری ها و عادات غذایی کمبود روی ایجاد میکنند ؟
سندروم روده تحریک پذیر ، کولیت اولسراتیو، اسهال مزمن ، کرون ، سرطان ، دیابت ، بیماری های کلیوی ، مشکلات کبد و عادات غذایی همانند گیاهخواری یا کمخوری های بسیار شدید از علل کمبود روی میتوان در نظر گرفت . وجود بعضی از مواد غذایی باعث کاهش جذب روی میشوند ، فیتاتها تاثیر به سزایی در کاهش جذب روی دارند ، از منابع فیتات میتوان به حبوبات و غلات کامل اشاره نمود .
. . برای مطالعه شما



