فاکتورهای روانی
احتمالاً مهمترین پیشرفت در دهۀ گذشته در زمینه پیدا کردن روش مؤثر برای درمان و پیشگیری چاقی شناخت این مسأله بوده است که چاقی نه تنها ناشی از یک اختلال در فرد چاق نیست بلکه نتیجه واکنش متقابل بین فردی است با ویژگی¬های مشخصی مانند ژنتیک که او را مستعد چاقی می کند و محیط اطرافش که احتمال بروز چاقی را در افراد مستعد افزایش می دهد.
این شناخت اهمیت فراوانی دارد زیرا استعداد افراد برای چاقی تا آنجایی که مربوط به ژنتیک می باشد غیر قابل تغییر است ولی قسمت عمدهای از چاقی مشکل عمومی یا اکولوژیکی است و عوامل محیطی و اجتماعی و اطرافیان فرد قابل تغییر خواهند بود.
اقداماتی که می توان انجام داد تا محیط کمتر موجب چاقی شود .
یک بررسی در فنلاند نشان داد که خطر افزایش سریع وزن (بیشتر از kg5 طی 5 سال) در افرادیکه دارای تحصیلات پائین هستند؛ مبتلا به یک بیماری مزمن می باشند؛ فعالیت بدنی کمی دارند؛ الکل زیادی مصرف می کنند و کسانی که سیگار را ترک کرده اند، بیشتر است. تلاشهای بسیاری صورت گرفته است تا دلیلی برای این موضوع پیدا شود که چرا افراد فقیرتر و کسانی که تحصیلات بالایی ندارند بیشتر از غذاهای چرب استفاده می کنند. زنان فنلاندی تحصیل کرده که حاملگی¬های بسیار داشته اند در مقایسه با آنهایی که دارای تحصیلات پائینی بودند بیشتر مراقب افزایش وزن خود هستند.