ويتامين ها ومواد معدنی
|
نقش آن ها
|
منابع
|
ويتامين آ
(vitamin A)
|
گلبول های سفيد خون را می سازد. برای بينايی، بهداشت پوست و مخاط اندام ها و رشد دندان ها و استخوان ها ضروری است.
در جلوگيری از عفونت های ناشی از پيشرفت بيماری ايدز، مرگ و مير بزرگسالان، انتقال ويروس ايدز از مادر به فرزند، مرگ و مير زياد کودکان و نوزادان و کاهش رشد کودکان در اثر HIV، موثر است.
|
جگر، زرده تخم مرغ ماهی های چرب، لبنيات، تمام ميوه ها و سبزی های زرد و نارنجی، سبزيجات با برگ پهن سبز تيره، يونجه،
|
تيامين
ويتامين ب 1
(vitamin B1)
|
برای سوخت و ساز انرژی لازم است و موجب تقويت اشتها و بهبود عملکرد سيستم عصبی بدن می شود.
|
گوشت قرمز، مرغ ماهی، انواع لوبيا، غلات سبوس دار
|
ريبو فلاوين
ويتامين ب 2
(vitamin B2)
|
برای سوخت و ساز انرژی مهم است و در بينايی، بهداشت و سلامت پوست موثر است.
|
گوشت قرمز، شير، ماست، سبزيجات، غلات سبوس دار
|
نياسين
ويتامين ب 3
(vitamin B3)
|
برای سوخت و ساز انرژی، بهداشت و سلامت پوست، جهاز هاضمه و سيستم عصبی لازم است.
|
گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ، ماهی، شير، غلات سبوس دار، بادام زمينی
|
ويتامين ب 6
(Thiamin)
(vitamin B6)
|
سوخت و ساز و جذب چربی ها و پروتئين ها را آسان و به ساختن گلبول های قرمز خون کمک می کند.
|
گوشت قرمز، تخم مرغ، ماهی، سبزی های دارای برگ پهن، يونجه، سيب زمينی شيرين، ذرت، کلم، آووکادو، موز، لوبيا سفيد، حبوبات، غلات سبوس دار،
تخمه ها و بادام، گردو
|
اسيد فوليک
(Folic acid)
|
برای ايجاد گلبول های جديد، مخصوصاً گلبول های قرمز خون و سلول های معده و روده لازم است.
|
گوشت قرمز، جگر، زرده تخم مرغ ماهی، صدف، سبزيجات دارای برگ سبز پهن و آووکادو حبوبات، بادام زمينی، دانه های روغنی، غلات سبوس دار
|
ويتامين ب 12
(vitamin B12)
|
برای ايجاد سلول های جديد و حفظ سلول های عصبی مهم است.
|
گوشت قرمز، ماهی، مرغ و پرندگان، تخم مرغ، غذاهای دريايی، ساردين، گياهان و جلبک دريايی شير، پنير، غلات سبوس دار
|
ويتامين ث
(vitamin C)
|
به بدن کمک می کند تا از کلسيم و ساير مواد لازم برای ساختن استخوان ها و جدار رگ های خونی استفاده کند. جذب آهن را افزايش می دهد. مقاومت بدن را در برابر عفونت بالا می برد و به عنوان آنتی اکسيدان عمل می کند. برای سوخت و ساز پروتئين مهم است.
|
مرکبات کلم، سبزيجات، گوجه فرنگی، سيب زمينی، سيب زمينی هندی و بارهنگ
توجه: ويتامين ث ميوه ها و سبزيجات به علت قطعه قطعه کردن و خرد کردن آن ها، گرم کردن دوباره غذا و يا کهنه شدن آن ها از بين می رود.
|
ويتامين ای
(vitamin E)
|
از ساختمان و اجزای سلول ها حفاظت کرده و مقاومت بدن را در برابر بيماری افزايش می دهد.
|
سبزيجات، سبزيجات با برگ پهن سبز تيره، غلات سبوس دار، روغن های گياهی، بادام زمينی، آجيل، تخمه
|
کلسيم
(Ca)
|
باعث ايجاد و استحکام دندان ها و استخوان ها می شود. به کارکرد قلب و ماهيچه ها، تنظيم فشار خون و جلوگيری از
|
ميگو، ماهی دودی (با استخوان)، سبزيجات، شير، نخود و لوبيا، آجيل
|
يد
( I )
|
رشد و عملکرد دست مغز و سيستم عصبی را تضمين می کند.
|
ماهی، غذاهای دريايی، شير، نمک يد دار
|
آهن
(Fe)
|
اکسيژن را به خون می رساند، گلبول قرمز از کار افتاده خون را حذف می کند و گلبول های تازه می سازد.
|
گوشت قرمز، گوشت پرندگان، جگر، تخم مرغ، ماهی، غذاهای دريايی، گياهان برگ دار سبز، يونجه، لوبيا، بعضی از غلات، غلات سبوس دار، بادام زمينی، تخمه ها
|
منيزيوم
(Mg)
|
عضلات را تقويت می کند وبرای عملکرد درست سيستم عصبی مهم است. در رشد استخوان و نگهداری دندان ها موثر است.
|
غذاهای دريايی، گياهان دارای برگ سبز تيره، غلات، آجيل و حبوبات
|
سلنيوم
(Se)
|
از آسيب ديدگی عضله قلب جلوگيری می کند.
|
گوشت قرمز، جگر، غذاهای دريايی، شير، هويج، پياز، سير، يونجه، قارچ، غلات سبوس دار
|
روی
(Zn)
|
سيستم دفاعی بدن را تقويت، هضم را آسان و ويتامين آ را جا به جا می کند.
|
گوشت قرمز، جگر، مرغ، زرده تخم مرغ، ماهی، غذاهای دريايی، صدف شير، گياهان سبز برگ دار، کدو، سير، حبوبات، غلات، غلات سبوس دار، آجيل، تخمه کدو
|