رژیم غذایی (رژیم درمانی) در سرطان پروستات
رژیم غذایی (رژیم درمانی) در سرطان پروستات
به جرات شایعترین سرطان های مردان سرطان پروستات است . سرطان پروستات دومین سرطان معمول در میان مردان در جهان است.ایران با شیوع 1/5 از هر 100 نفر مرد در ردیف کشورهای با کمترین شیوع سرطان پروستات قرار دارد.در ایران میانگین سن ابتلا 13/5- 67 سال است که مشابه با دیگر نقاط جهان می باشد.عوامل رژیم غذایی، نقش موثری بر سرطان پروستات در مراحل مختلف بیماری دارند.
چربی ها:
به طور کلی دریافت زیاد چربی رژیم غذایی، رشد تومور سرطان پروستات را افزایش می دهد و دریافت کم چربی،به کاهش آن کمک می کند.همچنین رژیم غذایی کم چرب و پرفیبر ،به همراه مکمل یاری با 40 گرم پروتئین سویا در روز می تواند رشد سلول های سرطانی پروستات را مهار کند.از نظر نقش نوع چربی رژیم غذایی، اسید چرب امگا-3 در ماهی های چرب بیان ژن مرتبط با بروز سر طان پروستات و به دنبال آن خطر سرطان پروستات را کاهش می دهد.
تقریبا 15-17 درصد از مردان آمریکایی این ویتامین را به صورت مکمل مصرف می کنند. در یک مطالعه مصرف مکمل ویتامینE در مردان سیگاری خطر سرطان پروستات را تا 32 درصد و خطر مرگ ناشی از آن را تا 41 درصد کاهش داده است. ویتامیE از طریق اثرات آنتی اکسیدانی و آنتی پروستاگلاندینی خود موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات می شود.
سلنیوم:
حدود 9-10 در صد مردان آمریکایی سلنیوم را به صورت مکمل مصرف می کنند. سلنیوم را به صورت مکمل مصرف مصرف می کنند. سلنیوم با اثرات تحریک کننده آپوپتوزیس،(فرایند مرگ برنامه ریزی شده سلول ها) ، تنظیم سطوح زمردانه و اثر ضد تکثیر سلولی خود با کاهش خطر ابتلامرتبط است اما به نظر می رسد مصرف مکمل سلنیوم در مردان با سطح PSA( آنتی ژن ویژه پروستات) کمتر از 4 نانو گرم بر میلی لیتر ، تا 65 درصد خطر ابتلا را کاهش می دهد و در مردان با PSA بالاتر از 4 بی اثر است. غذاهای دریایی، جگر ، قلوه، ماکیان و گوشت منابع غذایی عمده سلنیوم هستند.
روی:
تقریبا 7-8 در صد مردان آمریکایی مکمل آن را مصرف می کنند. در سلولهای سرطانی پروستات سطوح روی کاهش می یابد.اما مصرف خوراکی آن نمی تواند این سطوح کاهش یافته را بهبود دهد. مکمل روی در مقادیر کمتر از 100 میلی گرم در روز مناسب است و دزهای بیش از این، خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد. منابع عمده آن صدف(غنی ترین منبع)، جگر،غلات کامل، حبوبات و مغزها هستند.
سطوح بالای ویتامینDدر گردش خون اثر محافظتی در برابر سرطان پروستات دارد. این ویتامین به دلیل داشتن اثرات ضد تکثیر و ضد متاستاز خود خطر ابتلا به این سرطان را کاهش می دهد. غنی ترین منبع ویتامیD روغن ماهی است . همچنین به مقدار کم و متغیری در کره ، زرده تخم مرغ، خامه و جگر یافت می شود.
محصولات لبنی:
لبنیات با دارا بودن کلسیم ، چربی اشباع و مقدار چربی زیاد ،خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.مصرف زیاد کلسیم چه از راه رژیم غذایی و چه مکمل های غذایی آن منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات می شود.کلسیم لبنیات احتمالا با کاهش سطوح ویتامین Dو نیز دارا بودن چربی اشباع و مقدار چربی لبنیات ، با افزایش سطوح هورمون تستوسترون خطر ابتلا را افزایش می دهد.
گرد آوری :
مرکز رژیم درمانی جواد سبحانی
تلفن مشهد : 6064720
. . برای مطالعه شما



