رژیم غذایی در روماتیسم ( آرتریت روماتوئید)

رژیم غذایی در روماتیسم ( آرتریت روماتوئید)

تغذیه در روماتیسم ( آرتریت روماتوئید)

آرتریت چیست؟ آر تزروز دارم یا روماتیسم یا آرتریت !!!!

هر نوع اتهاب در مفاصل را به نام آرتریت میشناسند .بیش 100 نوع آرتریت تا کنون شناخته شده است که مشهورترین آنها اوستئوآرتريت، آرتريت روماتوئيد و نقرس هستند .

 اما باید بدانیم که این التهابها و دردها (آرتزوز و  آرتریت روماتوئید و نقرس و.. ) با یکدیگر متفاوت هستند ، درمانهای متفاوتی داشته و رژیم غذایی خاص خود را دارند .

آرتروزیا به  اصطلاحی  ديگر اوستئوآرتريت است كه يك بيماري غيرالتهابي در مفاصل است ودر اثر این بیماری غضروف مفاصل تخریب شده و بیشتر در اثر آسیب و عوامل فیزیکی مانند آسیب ، افزایش سن کشیدگی یا پارگی طولانیمدت غضروف داخل مفصل تخریب میگردد . در نتیجه درد سفتی و خشکی در مفاصل ایجاد میگردد .

اما آرتریت روماتوئید یا به اصطلاح عموم روماتیسم ، بیماری مربوط به سیستم ایمنی است ، در این بیماری سیستم ایمنی به سینوویم (غشاء رویین مفصل که مایع درون آن است ) حمله کرده و التهاب شدیدی ایجاد میکند که میتواند به تغییر شکل و ناتوانی حرکتی مفصل تبدیل شود.

دلیل این بیماری هنوز ناشناخته است .اما ژنتیک ، میکروبیوم روده و دیگر عوامل احتمال دارد در آن نقش داشته باشند .

نشانه های آرتریت شامل :

درد و حساسیت مفاصل

قرمزی و تورم مفاصل

سفتی مفاصل به ویژه هنگام صبح بلافاصله بعد از بیدار شدن و کم کم در طول روز سفتی و خشکی کاهش می یابد .

تب خفیف

خستگی

کم خونی (در این نوع آنمی تعدادگلبول های قرمز خون کاهش می یابد )

توده های سفت زیر پوست و در نهایت تحرک ضعیف مفاصل

علائم این بیماری می تواند دارای فرازو نشیبهایی باشد یعنی گاهی بیماری به شدت عود نموده و درد افزایش می یابد و گاهی درد و التهاب فروکش میکند .در صورت عدم درمان باعث تغییر شکل دائمی استخوانها و مفاصل میگردد .

درمان اصلی این بیماری دارو است ، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، داروهای ضد روماتیمسی (DMARDs)، و کورتیکواستروئیدها از جمله داروهای اصلی این بیماری هستند .

اما در تحقیقات نشان داده شده است که رژیم های عاری از گلوتن و کازئین میتواند در عده ای مفید واقع شود .

گلوتن ماده اصلی است که در غلات خصوصا گندم  ، جو و... وجود دارد و کازئین از ترکیبات اصلی شیر و لبنیات است .

گمان بر این است که سیستم ایمنی این افراد در مقابل این پروتئینها پادتن ضد گلوتن تولید میکند ، این پادتنها در بیماران سیلیاکی نیز قابل مشاهده است .

هنوز به طور قطع ثابت نشده است که رژیم فاقد گلوتن بر تمام افراد دچار آرتریت روماتونید موثر باشد . البته بهتر است تمام افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید دوره ای رژیم فاقد گلوتن را اجرا تمایند . و در صورت مشاهده  بهبودی آنرا ادامه دهند

 تخم مرغ و لبنیات

مطالعات اولیهدر موشها نشان داد  نشان داده اند که مصرف تخم مرغ و شیر می تواند مشکل ساز باشد. این مواد غذایی پادتن های ایمنی خاص و نشانگرهای التهابی مرتبط با نشانه های آرتریت روماتوئید،ا تولید می کنند.

اما تمام این مواد باید از سوی یک متخصص آلرژی چک شود که بدن شما به این ماده آلرژی دارد یا خیر ؟؟!!

اما مواد غذایی مفید در آرتریت روماتوئید ( روماتیسم مفصلی )

در مطالعات صورت گرفته بیشتر از مکملها استفاده شده است تا خود ماده غذایی به همین دلیل خواهشمند است بدون اجازه پزشکتان هیچ یک از مکملهای توضیح داده شده در ادامه را مصرف ننمایید ،زیرا بیم تداخل با دیگر داروها میرود .

 اسیدهای چرب امگا-3 ( کپسول روغن ماهی )

در تحقیقات به این نتیجه رسیدند که دوز حداقل 2.7 گرم روغن ماهی (درای DHA  و EPA ) میتواند در 6 ماهه ابتدایی مصرف اثر داروهای ضد التهابی را افزایش دهد .(هر کپسول بزرگ روغن مهی حاوی 1 گرم است همانگونه که مشاهده می نمایید دوز بالا و به مدت طولانی دارای اثر بخشی است ، پس به هیچ عنوان دست به مصرف خودسرانه دارو نزنید و حتما نظر پزشک کتخصص روماتولوژی یا کارشناس تغذیه خود را  جویا شوید .

ویتامین K2

فرم خاصی  از ویتامین K2  به نام MK-7   می تواند اثربخشی داروهای آرتریت روماتوئید را افزایش دهد. در افرادیکه از این نوع ویتامین استفاده نموده اند مقدار استئو کلسین نیز افزایش یافته که این نشانه ای از بهبود و سلامت استخوان است  .

اما در حال حاضر، مشخص نیست منابع غذایی ویتامین K2 آثاری مشابه را ارائه می کنند یا خیر.

ویتامین D و کلسیم

افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید به واسطه التهاب مزمن، فعالیت جسمانی کاهش یافته، و استفاده از کورتیکواستروئیدها در معرض خطر افزایش یافته بیماری استخوانی قرار دارند. در شرایطی که به نظر نمی رسد ویتامین D و کلسیم اثر مستقیم بر خطر یا نشانه های آرتریت روماتوئید داشته باشند، حفظ سطوح کافی از آنها برای کاهش خطر شکستگی استخوان ضروری است.

ویتامین D برای حفظ شرایط سلامت خوب ضروری است. در شرایطی که ممکن است امکان قرار گرفتن به اندازه کافی در معرض نور خورشید وجود نداشته باشد، مکمل های ویتامین D بعلاوه کلسیم توصیه می شوند. منابع غذایی از جمله ماهی های چرب، زرده تخم مرغ، شیر غنی شده نیز توصیه می شوند.

بهترین رژیم غذایی یا الگوی خوردن برای آرتریت روماتوئید چیست؟

رژیم غذایی گیاهی

شواهد محدودی نشان داده اند که رژیم های غذایی گیاهخواری و وگان می توانند مفید باشند.

رژیم های غذایی گیاهخواری به طور معمول از محتوای چربی های امگا-3 و ویتامین D پایینی برخوردار هستند. این مواد مغذی می توانند تاثیر چشمگیری بر آرتریت روماتوئید داشته باشند.

برخی نیز بر این عقیده اند که اگر هدف اصلی برای دلایل سلامتی باشد، رژیم های غذایی گیاهخواری بیش از اندازه محدود هستند.

رژیم غذایی پالئو

رژیم غذایی پالئو که به نام رژیم غذایی غارنشینی یا پارینه‌سنگی نیز شناخته می شود یک الگوی خوردن است که برخی گروه های غذایی را حذف می کند. این مواد غذایی شامل گندم (گلوتن) و لبنیات می شوند که به واسطه ایجاد التهاب در برخی مردم شناخته شده هستند.

شواهد گزارش شده توسط بیماران نشان می دهند که رژیم غذایی پالئو می تواند به آرتریت روماتوئید کمک کند. این احتمالا به دلیل آن است که افراد حساس به گلوتن یا لبنیات بلافاصله متوجه بهبود شرایط خود می شوند.

این رژیم غذایی سرشار از چربی های امگا-3 بوده و غذاهای کم ارزش را حذف می کند که می توانند مفید باشد.

متاسفانه، رژیم غذایی پالئو کاهش و حذف مصرف مواد غذایی مغذی مانند حبوبات و سیب زمینی را نیز توصیه می کند که غیر ضروری است.

رژیم غذایی مدیترانه ای

رژیم غذایی مدیترانه ای از مواد غذایی سنتی که پیش از دهه 1970 در کشورهایی مانند کرواسی و یونان مصرف می شدند، تشکیل شده است.

این رژیم غذایی بر مصرف میوه ها، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، روغن زیتون، و غذای دریایی متمرکز است. به واسطه میزان مطلوب از چربی های امگا-3 و اسید آراشیدونیک، این رژیم غذایی نشانه های مثبتی در درمان آرتریت روماتوئید نشان داده است.

دیر انتها باید گفت رژیم  غذایی مدیترانه ای بهترین نتیجه را در درمان آرتریت دارد . در ادامه جند روز دیگر خواهید خواند    رژیم غذایی آرتروز( اوستئو آرتریت)

 

. . برای مطالعه شما

چند تذکر مهم رژیم پرکالری – پر...
چند تذکر مهم رژیم پرکالری – پر... چند تذکر مهم رژیم غذایی پرکالری – پر پروتئین: 1.    میزان آلبومین سرم کمتر از ml100/gr3 می تواند نشانه سوء تغذیه شدید باشد که در آن صورت باید با یک رژیم پر پرو...
ضعف جنسي در مردان ديابتي
ضعف جنسي در مردان ديابتي ضعف جنسي در مردان ديابتي طبق تحقيقاتي كه در ايتاليا انجام شده است تقريبا 56% از مردان ديابتي از ناتواني جنسي رنج ميبرند. همچنين مشخص شده است كه تقريبا تمام افرا...
مشخصات رژیم غذایی همودیالیز
مشخصات رژیم غذایی همودیالیز مشخصات رژیم غذایی همودیالیز : مشخصات رژیم غذایی در هر دو نوع دیالیز صفاقی، مشابه است.انرژی: بزرگسالان Kcal/Kg IBW 25 (برای جایگزین کردن ذخایر از دست رفته Kcal/K...
مشخصات رژيم غذايي بيماران مبتل...
مشخصات رژيم غذايي بيماران مبتل... مشخصات رژيم غذايي بيماران مبتلا به الزايمر 1-فراهم كردن انرژي كافي  در رژیم غذایی براي جلوگيري از كاهش وزن به مقدار KG/ KCAL 35 است 2- در اين بيماري تامين...