حدود 50 سال قبل در آمریکا تحقیقات غذایی بر روی کودکان اوتیسمی آغاز گردیده و و رابطه بین رژیم غذایی و اوتیسم برای اولین بار کشف گردید . ثابت گردید که اگر برنامه های غذایی صحیح اجرا گردد تاثیر بسیاری در جلوگیری از پیشرفت بیماری نیز در پاره ای از موارد نیز خواهد گردید .
نکته ای که در این تحقیقات مشخص گردیید این بود که هیچ برنامه غذایی یکسانی را نمی توان برای تمام این کودکان اجرا نمود و باید نوع حساسیت های غذایی هر یک به طور جداگانه تست و آزمایش شود تا بهترین نتیجه برای آن گرفته شود .
پس خواهشمند است عزیزانی که از این مقاله جهت تنظیم برنامه غذایی کودکشان استفاده می نمایند برنامه غذایی صحیح فقط با آزمون و خطا امکان پذیر است .
آزمایشات انجام شده برای یافتن علت ASD احتمال اثر سموم محیطی، مواد غذایی سمی، رژیم غذایی ناکافی از نظر مواد مغذی، مشکلات سیستم ایمنی، استرس اکسیداتیو و استرس احساسی به عنوان عوامل مهم ثابت نموده است .
مطالعات دیگر افزایش سطوح نوروترانسمیترهایی همچون سروتونین و اختلال در GABA و فعالیت کولینرژیک را بررسی نمودهاند.
تحقیقات و بررسی های بسیاری نیاز است تا رابطه محکمی بین وراثت و نوروپاتولوژی و اوتیسم یافت شود. از تحقیقات ژنومیکس مشخص نموده است که کودک مبتلا به اوتیسم ممکن است نیاز به اسیدهای چرب ضروری بیشتر، مواد مغذی آنتی اکسیدان مثل ویتامینهای E، C، A و نیز سلنیوم، مکملیاری روی و کلسیم و رژیم غذایی عاری از جیوه یا رژیم غذایی حذفی آلرژی داشته باشد.
گلوتن (پروتئین موجود در گندم) و کازئین (پروتئین موجود در شیر و لبنیات) در ایجاد این بیماری بیش از دیگر مواد غذایی مورد اتهام هستند.
یبوست و اسهال که در این بیماران معمول است، ظاهراً نقشی در بیماری بازی میکنند.
التهاب روده، در بیماران مبتلا به ASD و بهبودی با محدودیت غذایی کازئین و گلوتن گزارش شده است. بسیاری از متخصصان معتقدند که رژیم غذایی بدون گلوتن و کازئین، ناراحتیهای معدی رودهای را کاهش میدهد و باعث بهبود در گوارش و بهبود در رفتار و تمرکز کودک میشود، چرا که این کودکان غالباً دارای ناراحتیهای گوارشی بوده و در اکثر موارد از مشکلاتی چون یبوست، نفخ کردن و برگشت غذا رنج میبرند و رفتارهای نابهنجار و بدرفتاری کودک تنها راه انتقال ناراحتیهای او است.
غذاهای ممنوعه
لیست غذاهای ممنوعه در اوتیسم :
در ابتدای لیست گندم و محصولاتش شامل انواع نان ، بیسکویت ،ماکارانی ، کیک ، کلوچه ، و ...
بعد شیر و محصولاتش شامل شیر ، ماست ، بستنی ، کشک و انواع پنیر و ....
و تمامی غذاهای آماده، کنسروها، چاشنیها، رنگهای مصنوعی، ادویهجات، فلفل قرمز، شکلات، شکر و هر آنچه دارای شکر و یا حتی شیرین کنندههای مصنوعی و افزودنیها و نگهدارندهها .
شکر و تمام محصولات تهیه شده با آن باید به شدت محدود شوند که شامل انواع نوشیدنیها، شیرینیجات و … میباشد و بهتر است شكر در هیچ شکلی مصرف نشود و به جای آن عسل جایگزین گردد
تقریبا می توان اذعان نمود که تمام مواد غذایی صناعی و فراوری شده روی این کودکان اثر سوء دارند و باعث ایجاد خشونت و رفتارهای تکراری و کلیشه ای شدیدی می گردند
رنگها در این بیماری نقش بسیاری دارند از جمله رنگ نارنجی
نوشابه ها خصوصا نوشابه های مشکی ( چون از مواد محرک بیشنری استفاده می کنند ) اثر بسایر وحشتناکی در رفتار کودکان اوتیسمی دارد .
بعضی از این کودکان نسبت به ادویه جات تند و محرک مانند فلفل ممکن است واکنش تغییر رفتار دهند .
مواد نگه دارنده ای که در کنسروها و صنایع بسته بندی مورد استفاده قرار می گیرند نیز در مضان اتحام قرار دارند
غذاهای مفید برای درمان اوتیسم :
به جای گندم می توان از چاودار یا درت استفاده نمود
به جای شیر می توان از شیر یا شیر خشک بدون کازئین یا شیر سویا و محصولات سویا استفاده نمود
به طور کلی غذای کودک اوتیستیک باید به شکل طبیعی آن نزدیک باشد و غذا باید تازه باشد.
* میوهها و سبزیجات تازه: میوهها و سبزیها منبع خوب ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند و دارای آنزیمی میباشند که مسئول سمزدایی در بدن است که کودکان اوتیستیک فاقد آن میباشند. این مواد غذایی بهتر است به صورت خام و تازه مصرف شوند (مانند سالاد و یا تکههای خرد شده میوه یا سبزی به عنوان میانوعده).
* انواع گوشت قرمز و سفید: بهتر است پروتئین با ارزش بیولوژیک بالا قسمت اعظم غذای کودک را انواع گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخممرغ تشکیل دهد و باز هم تاکید این است که بهتر است تازه باشد و در خانه طبخ شود.
* آب: آب به شکل معدنی و تصفیه شده برای جلوگیری از یبوست به مقدار زیاد توصیه میشود. همچنین آب همراه با لیمو و عسل بهترین نوشیدنی برای کودکتان میباشد.
*
ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز در اوتیسم
استفاده از منیزیم و مگادوز ویتامینها، دارای تاثیر بسیار عالی در کودکان مبتلا به اوتیسم است . استفاده از ویتامین B و سایر ویتامینهای مشابه و مواد معدنی برای این گروه از بیماران نیز بسیار سودمند بوده است.
سود بخشی مگاویتامین تراپی در درمان هیپراکتیویتی ( بیش فعالی ) ، اختلال یادگیری و عقب افتادگی ذهنی در این گروه بیماران ثابت شده است.
بسیاری از تشنجات این کوکان نیز به طور مطلوب به مگاویتامینتراپی جواب داده است.
(( مگا ویتامین = دوز مصرفی بالا از ویتامین ))
اسیدهای چرب امگا-3
مقدار اسیدهای چرب امگا-3 در خون بچههای اوتیستیک پایینتر از دیگر کودکان میباشد.
اسیدهای چرب امگا-3 در ماهی و روغن ماهی یافت میشوند و این اسیدهای چرب ریسک بیماریهای عصبی- روانی را در بزرگسالان را نیز کاهش میدهند.
کمبود یا عدم تعادل اسیدهای چرب امگا- 3 ممکن است در دوران کودکی باعث تشدید بیماریهای تکاملی عصبی از جمله اختلال بیش فعالی کم توجهی، dyslexia = اختلال در خواندن و نوشتن کلمات علیرغم مشاهده طبیعی و تشخیص صحیح آنها dyspraxia از دست دادن نسبی توانایی انجام فعالیتهای هماهنگ عضلانی و بیماریهای طیف اوتیسم شود.
کودکان اوتیستیک که با مکمل امگا-3 تحت درمان قرار گرفتند، والدینشان از بهبود سلامت کلی، الگوی خواب، بیش فعالی، توجه و مهارتهای شناختی آنها خبر دادند و اما مکانیسم علمی آن هنوز به طور کامل در بیماران اوتیستیک وجود ندارد.
منیزیوم :
در مطالعات مختلف تا کنون تاثیر ویتامین ب6 را در درمان اوتیسم انجام شده است و کمتر دارویی بوده است که تاکنون توانسته باشد در این طیف وسیع از کودکان اوتیسمی تاثیر گداشته باشد و اثر ویتامین ب6 در بهبود رفتار این کودکان ثابت شده است
در مطالعات ابتدایی حدود 40درصد کودکان تغییر رفتاری نشان دادند و عده کمی حساسیت ( شب ادراری – تحریک پدیری – حساسیت به صدا ) نشان دادن که با اضافه کردن منیزیوم به این ویتامین تعداد آنها به شدت کاهش یافت و نتایج نثبت بسیار بالاتری را نشان دادن که شامل رفتار تحریکی کمتر – خشونت کمتر – تماس چشمی بهتر – سخنوری بهتر – علاقه بیشتر به اطراف و به طور کلی کودکان عادی تر شدن .
یکی از وظایف منیزیوم ایجاد پیام بین عصب و عضله است .
نقش سلنیوم در اوتیسم :
سلنیوم یك ماده معدنی كمیاب است كه در خاك و غذا یافت میشود.
این ماده یك ضد اكسیدان قوی است بنابراین از واكنش های شیمیایی مضر كه در سلولهای بدن اتفاق می افتد، جلوگیری می كند.
سلولهای حمایت شده بهتر قادرند در مقابل بیماریهایی نظیر بیماری قلبی، سرطان و اختلالات وابسته به سن از خود مقاومت نشان دهند.
بیشتر ما سلنیوم كافی از رژیم غذایی دریافت نمی كنیم. وقتی كه سطح سلنیوم بدن پایین باشد بیشتر در معرض خطر بیماریهای مختلف هستیم زیرا سیستم ایمنی بدن تنبل میشود و مواد سمی در خون ساخته میشود
. تحقیقات نشان داده است كه مصرف سلنیوم به همراه ویتامین «ای» سلامت عمومی بدن را تقویت می كند و در درمان یا پیشگیری بسیاری از بیماریها مؤثر است.
سلنیوم در ساختن سلولهای سفید به بدن كمك می كند و از این طریق سیستم ایمنی را علیه بیماری و عفونت ، فعال و بیدار نگه می دارد. سلنیوم در موارد زیر مفید و مؤثر است
به عملكرد طبیعی كبد، تیرویید و پانكراس كمك می كند خصوصا در کودکانی که دارو مصرف می کنند کمک شایانی می کند .
برای کودکان اوتیستیک باید انواع غذاها را به صورت اولیه طبیعی و نه فرآورده ای بخورید. این بدان معنی است كه از غذاهای كنسرو شده، فریز شده و آماده پرهیز كنید.
وقتی غذاها به صورت فرآورده غذایی درآیند سلنیوم آنها از بین می رود.
ناگفته نماند که مصرف بیش از اندازه سلنیوم به صورت مکمل در بچه ها با اختلالات رفتاری همراه است.
. منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از : دانه ها ، مغزها، آجیل ، سبزیجات برگی شكل مثل كلم ، اسفناج و ... ، غلات سبوس دارو حبوبات مثل لوبیا و سویا و... . تصفیه كردن غلاتی مانند آرد گندم و برنج و فرآیند غذاها مانند شكر، سبب از بین رفتن املاح از جمله منیزیم می شود.
ویتامین های a،b،c،e در چه غذاهایی وجود دارند
1- ویتامینA
منابع طبیعی غذایی: تخم مرغ، سبزیجات و میوه های رنگی، روغن کبد ماهی، لبنیات، عسل علائم کمبود ویتامین A: عفونت دندان، آلرژی ها، موهای خشک، عقب افتادگی در رشد، سوزش و خارش در چشم، شبکوری، مشکل سینوس، خشکی پوست، ضعف قوه بویایی.
اهمیت ویتامین A برای سلامتی: شکل گیری سالم استخوان ها ، دندان ها و پوست، قوت بخشیدن به لایه خارجی ناخن و دیگر اندام ها، افزایش رشد و سرزندگی و نشاط، رشد و ترمیم بافت های بدن، مفید برای سلامت موها و چشم ها و ضروری در دوران بارداری و شیردهی.
موادی که از جذب ویتامین A جلوگیری می کنند: قهوه، الکل، مصرف بیش از حد آهن، روغن های معدنی. موادی که جذب ویتامین A را زیادتر می کنند: ویتامین C، D،E، F ، روی ، کلسیم، ویتامین B - Complex
2- ویتامین B
الف - B-Complex
منابع طبیعی غذایی : همه غلات و دانه ها، کبد، مخمر آبجو
علائم کمبود: کم اشتهایی، پوست خشک خشن، موهای شکننده و تیره و بی حال، یبوست و جوش.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: استرس، مصرف بیش از حد شکر، قهوه، الکل، قرص های ضد بارداری، عفونت ها، آنتی بیوتیک ها. موادی که به جذب آن کمک می کنند: کلسیم ، ویتامین های E ، C و فسفر.
ب - ویتامین B1
منابع طبیعی غذایی: گوشتهای دل ، جگر، کله پاچه، مغز گردو، جوانه گندم، گوشت خوک، گوشت مرغ، بوقلمون، ماهی، برنج قهوه ای، زرده تخم مرغ، تمام حبوبات، شیره چغندرقند، مخمرآبجو و تمام غلات.
علائم کمبود: افسردگی، یبوست، عصبی بودن، رشد ناقص در کودکان، کوتاهی انگشتان دست و پا، ضعف، خستگی، حساس بودن نسبت به سر و صدا، کم اشتهایی. موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: تنباکو، استرس، تب، قهوه، الکل، جراحی، صدف خام. موادی که به جذب آن کمک می کنند: ویتامین B-Complex، سولفور، منگنز، ویتامین B2، آهن، ویتامین C و E.
ت - ویتامین B2
منابع طبیعی غذایی: پنیر، شیر، زرده تخم مرغ، مغز گردو، مخمر آبجو، دل و جگر، کله پاچه، تمام حبوبات، شیره چغندرقند.
علائم کمبود: التهاب دهان، مشکلات چشمیف سرگیجه، ضعف گوارش، التهابات پوستی. موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: الکل، تنباکو، مصرف بیش از حد شکر، قهوه. مواردی که به جذب آن کمک می کنند: فسفر، نیاسین، ویتامینC ، B-Complex، B6 .
ج: ویتامین B6 (پیروکسین)
منابع طبیعی غذایی: شیر، کلم پیچ، گرمک، حبوبات، شیره چغندقند، گوشت، دل و جگر، کله پاچه، جوانه گندم، برنج قهوه ای ، آلو ، سبزیجات پربرگ سبز، مخمر آبجو.
علائم کمبود: احتمال ضعف در کنترل عضلات، عصبی بودن، التهابات و ناراحتی های پوستی، اختلالات گوارشی، کمبود ترشح انسولین ، جوش، تحریک پذیری و تند مزاجی، ضعف در عضلات، تشنج در نوزادان، افسردگی، معلولیت ها، آرتروز، کمخونی.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: الکل، قرص های ضدبارداری، تنباکو، تابش اشعه رادیواکتیو، قهوه.
موادی که به جذب آن کمک می کنند: اسیدهای چرب، سدیم، ویتامین های B1، B2، C و B-Complex.
ث - ویتامین H
منابع طبیعی غذایی: ساردین، جگر، حبوبات، زرده تخم مرغ، برنج کته، عدس، غلات ،گوشته ای دل و جگر، کله پاچه، مخمر آبجو.
علائم کمبود: نگرانی و دلواپسی شدید، کم اشتهایی، نقص در سوخت و ساز چربی، افسردگی، رنگ پوست مایل به خاکستری، التهابات پوستی.
موادی که ازجذب آن جلوگیری می کنند: الکل، سفیده تخم مرغ خام، قهوه.
موادی که به جذب آن کمک می کنند: سولفور، ویتامین B12، آهن، ویتامین B-Complex، ویتامین C، اسید پانتوتنیک (PA ، نوعی ویتامین ب کمپلکس)
ج - اینوسیتول
منابع طبیعی غذایی: مرکبات، گردو، شیر، گوشت، مخمرآبجو، شیره چغندرقند، سبزیجات، لسیتین.
علائم کمبود: مشکلات چشمی، کلسترول بالا، مشکلات پوستی، یبوست.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: مصرف بیش از حد شکر، ذرت، قهوه، الکل.
موادی که به جذب آن کمک می کنند: ویتامین های B1، B2، B-Complex، فسفر.
چ - اسید پانتوتنیک
منابع طبیعی غذایی: زرده تخم مرغ، آب پرتغال، مخمر آبجو، حبوبات، جگر، تمام دانه ها و غلات، ماهی آزاد، جوانه گندم.
علائم کمبود: فشارهای شکمی، حساسیت به انسولین، اگزما، ریزش مو، اسهال، مشکل کلیه، پایین بودن قند خون.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: قهوه، الکل.
موادی که به جذب آن کمک می کنند: ویتامین های C، B6، B12،آهن، بیوتین، B-Complex.
ح – اسیدپارا آمینوبنزوئیک (PABA)
منابع طبیعی غذایی: سبزیجات پربرگ سبز، گوشت دل و جگر، کله پاچه، ماست، جوانه گندم، شیره چغندقند، مخمر آبجو.
علائم کمبود: عصبی بودن ، کم خونی، یبوست، خستگی ، سردرد، مشکل گوارش، اگزما، مشکلات پوستی، ریزش مو، کم شدن مقاومت پوست در برابرتابش خورشید.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: قهوه، الکل، سولفونامید (نوعی آنتی بیوتک).
موادی که به جذب آن کمک می کنند: ویتامین C، آهن، ویتامین B-Complex.
3- ویتامین C (اسید اسکوربیک):
منابع طبیعی غذایی: سیب زمینی ، گیلاس، جوانه دانه های یونجه، فلفل ها، مرکبات، گرمک، کلم بروکلی، توت فرنگی.
علائم کمبود: ضعف عضلانی، کم خونی، کم اشتهایی، عدم انعقاد خون (هموفیلی) تورم در زخم ها و شکستگی ها، خونریزی لثه ها، آسیب دیدگی و کوفتگی، کم شدن مقاومت بدن در برابر عفونت.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: استرس، تب بالا، تنباکو، آنتی بیوتیک ها، آسپرین، کورتیزون.
موادی که به جذب آن کمک می کنند: فسفر، کلسیم، ویتامین های A ، C و F .
4- ویتامین D
منابع طبیعی غذایی: چربی، کره، روغن کبدماهی، شاه ماهی، ساردین ها، زرده تخم مرغ، ماهی آزاد، ماهی تن.
علائم کمبود: احتمالا منجر به راشی تیسم می شود. کمبود نیرو (ضعف عمومی) ضعف عضلانی، جذب ناقص و ناکافی کلسیم، رسوب فسفر در کلیه ها، اسهال، بی خوابی، عصبی بودن.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: روغن های معدنی (کانی)
موادی که به جذب آن کمک می کنند: فسفر، کلسیم، ویتامین های A، C، F.
5- ویتامین E
منابع طبیعی غذایی: کره مارگارین، روغن های گیاهی، انواع غلات، سیب زمینی، شیره چغندرقند، سبزیجات سبز، تخم مرغ، گوشت های دل و جگر، کله پاچه، جگر خشک شده، جوانه گندم.
علائم کمبود: سستی و شکنندگی سلولهای گلبول قرمز خون، موهای خشک کمرنگ، نازایی، ضعف و ناتوانی، مشکلات گوارشی، سقط جنین، بیماری قلبی، بزرگی پروستات.
موادی که از جذب آن جلوگیری می کنند: روغنهای معدنی، روغن و چربی فاسد شده، قرص های ضد بارداری.
موادی که به جذب آن کمک می کنند: فسفر، کلسیم، Choline (نوعی ویتامین B-Complex، ویتامین های A، C، F
آیا رژیم حذف گلوتن و کازئین در بهبود این بیماری موثر است؟
در اکثر مواقع، بله. بسیاری از متخصصان و حتی بسیاری از والدین بر این باور میباشند که مهارتهای اجتماعی و تکلم در فرزندانشان با این رژیم از تغییرات مثبت قابل توجهی برخوردار میشود. البته لازم به ذکر است که این رفتارها و نتایج مثبت با چندین ماه رعایت رژیم و البته رفتارهای و واکنشهای منفی ابتدایی همراه میباشد.
ضعف این رژیم چیست؟
این رژیم غذایی نسبتاً رژیم گرانی است و دسترسی به آن نیز سخت است و دنبال کردن آن نیز کمی مشکل میباشد چرا که بسیاری از غذاها باید در لیست غذاهای حذفی قرار بگیرد و اگر در تنظیم ان دقت کافی نشود میتواند سبب یک تغذیه ناکافی و نامناسب در کودک شود؛ در نتیجه کودک باید همواره با مشورت پزشک و متخصص تغذیه از رژیم درمانی و ویتامین درمانی و مکمل درمانی خوبی برخوردار باشد و تمامی نیازهای تغذیه ای خود را از طریق مکملهای توصیه شده دریافت کند.
در اولین فرصت رابطه بین اوتیسم و سالیسیلات ها در سایت قرار می گیرد