رژیم غذایی پارکینسون
رژیم غذایی پارکینسون
تعریف کلی پارکینسون
هدفها در رژیم غذایی پارکینسون
کفایت تغذیه ای در رژیم غذایی پارکینسون
ارزیابی تغذیه ای در رژیم غذایی پارکینسون
مشخصات رژیم غذایی پارکینسون
نمونه در رژیم غذایی پارکینسون
ملاحظاتی در زمینه داروهای معمول پارکینسون
چند تذکر مهم در رژیم غذایی پارکینسون
تعریف کلی پارکینسون
پارکینسون نوعی اختلال عصبی – عضلانی است که بر اثر تحلیل سلول های مغزی تولید کننده دوپامین (نوعی انتقال دهنده عصبی)، در سنین بالای 60 سال رخ می دهد. علایم آن عبارتند از: نوعی لرزش، مخصوصاً در دست و انگشتان، سفتی عضلات، اختلال در جویدن و بلع غذا و صحبت کردن است.
هدفها در رژیم غذایی پارکینسون
1- تامین انرژی به مقدار کافی جهت پیشگیری از کاهش وزن یا چاقی
2- افزایش اثر دارو (لوودوپا) از راه تنظیم رژیم غذایی، خصوصاً محدودیت پروتئین در تنظیم مقدار آن در وعده های صبحانه، ناهار شام.
3- پیشگیری از کاهش آب بدن.
4- فراهم نمودن مواد غذایی با غلظت مناسب در صورت وجود دیسفاژی.
کفایت تغذیه ای در رژیم غذایی پارکینسون
در صورت محدودیت پروتئین در وعده های صبحانه و ناهار، ممکن است کمبود پروتئین ایجاد شود. این کمبود را می توان با فراهم ساختن منابع پروتئین در وعده شام و پیش از خواب تا حدی جبران کرد.
ارزیابی تغذیه ای در رژیم غذایی پارکینسون
گردآوری اطلاعات زیر در این بیماران ضروری است.
تن سنجی |
بیوشیمیایی |
شاخصهای بالینی |
Ht Wt IBW/HBW |
Na+ N balance Hgb, HCT Serum Fe Alb/Pre Albumin BUN/Cr ALT, AST Glu Uric acid |
I&O فشار خون آزمایش دیسفاژی کمبود اشتها |
مشخصات رژیم غذایی پارکینسون
1- میزان انرژی مورد نیاز برای پیشگیری از کاهش وزن حدود Kcal/Kg30 است.
2- مصرف زیاد مواد غذایی پروتئینی می تواند باعث کاهش تأثیر داروی لوودوپا شود. بنابراین یکی از روش های توصیه شده محدودیت پروتئین در طول روز و مصرف آن در وعده شام (و میان وعده پیش از خواب) می باشد.
3- در وعده شام و میان وعده پیش از خواب باید، از منابع پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا مانند مواد گوشتی و لبنیات استفاده شود.
4- در صورت محدود کردن شیر به کمتر از 2 واحد در روز، ممکن است به مکمل کلسیم نیاز باشد.
5- ویتامین B6 باید فقط درحد RDA مصرف شود، زیرا در مقادیر بالا می تواند بر متابولیسم داروی لوودوپا تأثیر بگذارد. نخود و لوبیا، ماهی تن، ماهی آزاد، سبوس و جوانه گندم از منابع این ویتامین هستند.
6-
نمونه در رژیم غذایی پارکینسون
این رژیم غذایی حاوی 69 گرم پروتئین است.
صبحانه |
ناهار |
میان وعده |
شام |
پیش از خواب |
نان 2 برش مارگارین یا کره* مربا* میوه 1 عدد چای یا قهوه شکر* |
سوپ سبزیجات ل برنج پخته 1 ق.غ. مارگارین یا کره* سالاد کاهو و خیار 1 کاسه سالادی سس سالاد* موز 1 عدد |
آب نبات* آبمیوه* |
خوراک مرغ: سیب زمینی پخته 1 عدد متوسط مرغ 120 گرم سبزیجات پخته ل شیر 1 ل |
پنیر 30 گرم بیسکویت توک 6 عدد نوشابه گازدار* |
* این مواد غذایی محدودیتی ندارند.
تذکر1: مقدار پروتئین در وعده صبحانه، ناهار و عصرانه 15 گرم و در وعده شام و میان وعده پیش از خواب حدود 54 گرم است.
تذکر2: در صورت وجود دیسفاژی در این بیماران، به بخش دیسفاژی مراجعه شود.
ملاحظاتی در زمینه داروهای معمول پارکینسون1- در صورت مصرف لوودوپا، مقدار پروتئین، ویتامین B6، الکل و کافئین در رژیم غذایی باید محدود شود. مصرف ویتامین های B12 و C باید افزایش یابد. جهت جلوگیری از علایم گوارشی (خشکی دهان، حالت تهوع، استفراغ و یبوست) توصیه می شود که این دارو با غذا صرف شود.
2- بنزوتروپین داروی ضد پارکینسون است که باعث خشکی دهان، دیسفاژی، کاهش اشتها و یبوست می شود. اگر بلافاصله بعد از غذا یا همراه با غذا صرف شود، به پیشگیری از تحریک معده کمک می کند.
3- مصرف داروهای ضد افسردگی در این بیماران معمول است. افزایش وزن، خشکی دهان و حالت تهوع از عوارض این داروهاست
چند تذکر مهم در رژیم غذایی پارکینسون
1- تحقیقات نشان داده اند که محدودیت پروتئین در طول روز می تواند تا حدی باعث بهبود اعمال حرکاتی در بیمار شود.
2- آنزیم دی کاربوکسیلاز برای تبدیل داروی لوودوپا به دوپامین، به ویتامین B6 نیاز دارد. اما اگر این ویتامین به مقدار زیاد در بدن باشد، ممکن است متابولیسم این دارو را در سیستم اعصاب مرکزی (محلی که فعالیتهای درمانی در آنجا رخ می دهد)، مختل سازد. بنابراین، مصرف ویتامین B6 باید محدود شود.
3- اگر بیماری که لوودوپا مصرف می کند، مولتی ویتامین نیز مصرف کند، باید به مقدار ویتامین B6 موجود در آن توجه کرد.
4- به علت تغییر میزان فعالیت و نحوه غذا خوردن، کنترل وزن در این بیماران، حائز اهمیت است.
. . برای مطالعه شما



