رژیم غذایی پارکینسون

رژیم غذایی پارکینسون

Parkinson diet
تعریف کلی پارکینسون
هدفها در رژیم غذایی پارکینسون
کفایت تغذیه ای در رژیم غذایی پارکینسون
ارزیابی تغذیه ای در رژیم غذایی پارکینسون
مشخصات رژیم غذایی پارکینسون
نمونه در رژیم غذایی پارکینسون
ملاحظاتی در زمینه داروهای معمول پارکینسون
چند تذکر مهم در رژیم غذایی پارکینسون

تعریف کلی  پارکینسون
پارکینسون نوعی اختلال عصبی – عضلانی است که بر اثر تحلیل سلول های مغزی تولید کننده دوپامین (نوعی انتقال دهنده عصبی)، در سنین بالای 60 سال رخ می دهد. علایم آن عبارتند از: نوعی لرزش، مخصوصاً در دست و انگشتان، سفتی عضلات، اختلال در جویدن و بلع غذا و صحبت کردن است.

هدفها در رژیم غذایی  پارکینسون
1-    تامین انرژی به مقدار کافی جهت پیشگیری از کاهش وزن یا چاقی
2-    افزایش اثر دارو (لوودوپا) از راه تنظیم رژیم غذایی، خصوصاً محدودیت پروتئین در تنظیم مقدار آن در وعده های صبحانه، ناهار شام.
3-    پیشگیری از کاهش آب بدن.
4-    فراهم نمودن مواد غذایی با غلظت مناسب در صورت وجود دیسفاژی.

کفایت تغذیه ای در رژیم غذایی  پارکینسون
در صورت محدودیت پروتئین در وعده های صبحانه و ناهار، ممکن است کمبود پروتئین ایجاد شود. این کمبود را می توان با فراهم ساختن منابع پروتئین در وعده شام و پیش از خواب تا حدی جبران کرد.
 
ارزیابی تغذیه ای در رژیم غذایی  پارکینسون
گردآوری اطلاعات زیر در این بیماران ضروری است.

تن سنجی

بیوشیمیایی

شاخصهای بالینی

Ht

Wt

IBW/HBW

Na+

N balance

Hgb, HCT

Serum Fe

Alb/Pre Albumin

BUN/Cr

ALT, AST

Glu

Uric acid

I&O

فشار خون

آزمایش دیسفاژی

کمبود اشتها

مشخصات رژیم غذایی  پارکینسون
1-    میزان انرژی مورد نیاز برای پیشگیری از کاهش وزن حدود Kcal/Kg30 است.
2-    مصرف زیاد مواد غذایی پروتئینی می تواند باعث کاهش تأثیر داروی لوودوپا شود. بنابراین یکی از روش های توصیه شده محدودیت پروتئین در طول روز و مصرف آن در وعده شام (و میان وعده پیش از خواب) می باشد.
3-    در وعده شام و میان وعده پیش از خواب باید، از منابع پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا مانند مواد گوشتی و لبنیات استفاده شود.
4-    در صورت محدود کردن شیر به کمتر از 2 واحد در روز، ممکن است به مکمل کلسیم نیاز باشد.
5-    ویتامین B6 باید فقط درحد RDA مصرف شود، زیرا در مقادیر بالا می تواند بر متابولیسم داروی لوودوپا تأثیر بگذارد. نخود و لوبیا، ماهی تن، ماهی آزاد، سبوس و جوانه گندم از منابع این ویتامین هستند.
6-    
نمونه در رژیم غذایی  پارکینسون
این رژیم غذایی حاوی 69 گرم پروتئین است.

صبحانه

ناهار

میان وعده

شام

پیش از خواب

نان 2 برش

مارگارین یا کره*

مربا*

میوه 1 عدد

چای یا قهوه

شکر*

سوپ سبزیجات   ل

برنج پخته 1 ق.غ.

مارگارین یا کره*

سالاد کاهو و خیار 1 کاسه سالادی

سس سالاد*

موز 1 عدد

آب نبات*

آبمیوه*

خوراک مرغ:

سیب زمینی پخته 1 عدد متوسط

مرغ 120 گرم

سبزیجات پخته   ل

شیر 1 ل

پنیر 30 گرم

بیسکویت توک 6 عدد

نوشابه گازدار*

 

* این مواد غذایی محدودیتی ندارند.
تذکر1: مقدار پروتئین در وعده صبحانه، ناهار و عصرانه 15 گرم و در وعده شام و میان وعده پیش از خواب حدود 54 گرم است.
تذکر2: در صورت وجود دیسفاژی در این بیماران، به بخش دیسفاژی مراجعه شود.

ملاحظاتی در زمینه داروهای معمول  پارکینسون1-    در صورت مصرف لوودوپا، مقدار پروتئین، ویتامین B6، الکل و کافئین در رژیم غذایی باید محدود شود. مصرف ویتامین های B12 و C باید افزایش یابد. جهت جلوگیری از علایم گوارشی (خشکی دهان، حالت تهوع، استفراغ و یبوست) توصیه می شود که این دارو با غذا صرف شود.
2-    بنزوتروپین داروی ضد پارکینسون است که باعث خشکی دهان، دیسفاژی، کاهش اشتها و یبوست می شود. اگر بلافاصله بعد از غذا یا همراه با غذا صرف شود، به پیشگیری از تحریک معده کمک می کند.
3-    مصرف داروهای ضد افسردگی در این بیماران معمول است. افزایش وزن، خشکی دهان و حالت تهوع از عوارض این داروهاست

چند تذکر مهم در رژیم غذایی  پارکینسون
1-    تحقیقات نشان داده اند که محدودیت پروتئین در طول روز می تواند تا حدی باعث بهبود اعمال حرکاتی در بیمار شود.
2-    آنزیم دی کاربوکسیلاز برای تبدیل داروی لوودوپا به دوپامین، به ویتامین B6 نیاز دارد. اما اگر این ویتامین به مقدار زیاد در بدن باشد، ممکن است متابولیسم این دارو را در سیستم اعصاب مرکزی (محلی که فعالیتهای درمانی در آنجا رخ می دهد)، مختل سازد. بنابراین، مصرف ویتامین B6 باید محدود شود.
3-    اگر بیماری که لوودوپا مصرف می کند، مولتی ویتامین نیز مصرف کند، باید به مقدار ویتامین B6 موجود در آن توجه کرد.
4-    به علت تغییر میزان فعالیت و نحوه غذا خوردن، کنترل وزن در این بیماران، حائز اهمیت است.

 

. . برای مطالعه شما

آمينو اسيد ها قسمت دوم
آمينو اسيد ها قسمت دوم       آمينواسيدهاآمينواسيدهاي زنجيري شاخه دار35% عضلات شما از آمينواسيدهاي لئوسين – ايزولئوسين و والين تشكيل شده است . به اين آمينواسيد ها به خاطر شكل مولكولي ش...
وزن طبیعی ولی  چاقی شکمی
وزن طبیعی ولی چاقی شکمی شاخص توده بدنی طبیعی و چاقی شکمی آیا می شود من از نظر BMI طبیعی باشم و یا اینکه وزن طبیعی داشته باشم، ولی از چاقی شکمی رنج ببرم؟ در جواب باید گفت متاسفانه این...
گاستریت حاد
گاستریت حاد گاستریت حاد : التهاب و تورم معده می باشد در این نوع معمولا تولید شیره گوارشی مختل نمی شود.علل بروز گاستریت حاد افراط در نوشیدن الکل ،استفاده از غذاهای مسموم و ...
تغذيه پس از زايمان
تغذيه پس از زايمان تغذيه پس از زايمان بعد از زایمان  تمام خانم‌ها تمايل دارند كه به وزن قبل از حاملگي خود برگردند و نگران هستند که آیا امکان دارد به شرایز قبلی برگردند ؟ اما...