گاستریت به 2 نوع تقسیم می شود :حاد و مزمن
گاستریت حاد :
التهاب و تورم معده می باشد در این نوع معمولا تولید شیره گوارشی مختل نمی شود.علل بروز گاستریت حاد افراط در نوشیدن الکل ،استفاده از غذاهای مسموم و فاسد ،استفاده از غذاهای سرد مثل بلعیدن بستنی در کودکان ،مصرف زیاد داروهایی مانند سالسیلات ها(آسپرین)،کورتن،قرص آهن است.
از علائم بیماری درد و احساس فشار در قسمت بالای شکم،تهوع و استفراغ به خصوص پس از صرف غذا می باشد.
گاستریت مزمن:
گاستریت مزمن به 2 نوع تورم سطحی و تورم توام با آتروفی تقسیم می شود. بر حسب شدت آتروفی تولید اسید و پپسین کاهش می یابد. گاهی اختلال در فاکتور داخلی نیز پدید می آید ،بنابراین ویتامین ب 12 و آهن از مواردی هستند که در حالت آتروفی باید به آن توجه شود.
علل بروز گاستریت :
-هلیکوباکترپیلوری
-آنمی پرنیشز
-عفونت با باکتری یا ویروس
-دلیل دیگر عبارت است از استفاده مداوم از برخی از داروهای فشار خون،داروهای کاهش دهنده قند، آسپرین، مسائل روانی، سیگار کشیدن باشد.
علائم بیماری1- احساس پری ،سیری و فشار در بالای شکم ،2-کاهش اشتها3- تهوع و استفراغ4- سکسکه است. تشخیص قطعی توسط آندوسکوپی و بیوپسی صورت می گیرد.
رژیم غذایی در گاستریت
1- تعداد وعده های غذایی زیاد و در حجم کم در هر وعده استفاده شود.
2- خودداری از مصرف سرخ کردنی ها
3-حذف سیگار ، قهوه و الکل
4- خودداری از مصرف بعضی از داروها مثل آسپرین و قرص آهن
5- خودداری از مصرف ادویه ها ی تند( فلفل و خردل)
6- خودداری از مصرف نوشابه های گازدار
7- خودداری از مصرف حبوبات و غذاهای ترش و میوهای نفاخ
در این بیماران استفاده از اسید های چرب امگا 3 و امگا 6 و آنتی اکسیدان ها می تواند موثر باشد.