تغذیه در بیماری های قلب و عروق
تغذیه در بیماری های قلب و عروق\
تغذيه بيماران قلبي وعروقي
بيماری رگهای قلب (عروق كرونر ) ناشی از رسوب چربی بر ديواره عروق قلب است كه با مسدود شدن كامل رگ ، درد و سكته قلبی بروز می كند .
روشهای مناسب پيش گيری از بروز بيماری های قلبی :
1 ) پائين نگاه داشتن سطح فشار خون
2 ) دريافت رژيم غذايی كم چربی
3 ) كاهش وزن اضافی
4 ) ترك سيگار
طی تحقيقات اخير ، مهمترين عامل بروز بيماری های قلبی ، تغذيه نادرست اعلام شده است .
كسانی كه يك بار دچار سكته های قلبی شده اند يا سابقه خانوادگی سكته دارند بايد از مواد زير كه برای بروز بيماری های قلبی خطرزا است پرهيز كنند
1 ) روغنهای اشباع و كلسترول
روغنهای اشباع شده ، خطر سازترين عامل برای بيماران قلبی و افراد در معرض خطر است .
اين روغنها : روغن جامد حيوانی - كره - روغن جامد نباتی و چربی های چسبيده به گوشت هستند كه تا حد امكان بايد كمتر مصرف شوند .
* پس خوردن گوشت قرمز فقط 3 بار در هفته برای افرادی که دارای چربی خون هستند به ميزان كم ، مجاز است .
* لبنيات خيلی كم چربی مصرف شود . ماست و شير 1/5 % چربی
* از خوردن سوسيس و كالباس ، شيرينی های پر چربی و پر خامه ، سس ها و كباب های كوبيده كه پر از چربی است ، آبگوشت پر چربی ، كله پاچه و سيرابی پرهيز كنيد .
2 ) نمك
مصرف آن به 4-3 گرم در روز محدود شود . يعنی شما مجاز هستيد 2 تا 3 قاشق مربا خوری نمك را روزانه به همراه غذا مصرف كنيد .
* نمك را سر سفره نياوريد
* از خوردن تنقلات شور مثل چيپس ، پفك ، خيار شور و شور سبزيجات خود داری كنيد .
3 ) كلسترول
در مواد غذايی حيوانی موجود است و بيشترين ميزان آن به ترتيب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، كليه گوسفند ، قلب ،اماء و احشاء و ميگو وجود دارد كه مصرف اين مواد غذايی بايد محدود باشد .
4 ) قندهای ساده
مثل شكر ، قند و شيرينی كمتر مصرف شود .
5 ) تخم مرغ
به 3 عدد در هفته محدود شود .
چه غذاهايی برای بيمار قلبی خوب است
سبزيجات و ميوه ها : که هم دارای ويتامين زياد و هم فيبر بالا هستند ،چربی خون را كاهش می دهند و احتمال ابتلا به سرطان را پائين می آورند ضمنا به عبور غذا از دستگاه گوارش نيزكمك می كنند . (( جوانه گندم - كلم برگ - كلم قرمز - گل كلم - كلم بروكسل - بروكلی - شلغم - چغندر - اسفناج - مارچوبه - لوبيا سبز و نخود سبز )). هر روز می توانيد سالاد مفصل و لذيذی از اين مواد غذايی تهيه و ميل كنيد .
لبنيات كم چربی : تامين كننده كلسيم و پروتئين مورد نياز فرد بيمار هستند .
نانهای سبوس دار : هم حاوی ويتامين B زياد و هم كاهش دهنده چربی خون هستند مثل نان بربری – نان سنگك و نان جوی سبوس دار.
حبوبات : تامين كننده پروتئين كافی و كم چربی هستند و املاح زيادی دارند .
روغنهای مايع : بهترين روغن برای افراد مبتلا به بيماری های قلب و عروق ، روغن مايع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن كانولا و روغن زيتون روی سالاد است .
ماهی : بهترين غذا برای بيماران قلبی است و اين افراد بايد حداقل هفته ای سه مرتبه غذای دريايی مصرف کنند. طی تحقيقات بسيار ، روغن ماهی ها موجب كاهش چربی های خون می شود و از رسو ب چربی در ديواره عروق جلوگيری می كنند .
قرصهای مكمل ويتامين C و كلسيم برای فرد دچار عوارض قلبی مفيد است ، همچنين قرصهای مكمل ويتامين E و چربی های امگا 3 نيز بايد طبق دستور مصرف شود .
رژيم غذايی يك روز برای فرد مبتلا به بيماری قلبی
صبحانه : چای و 2 قاشق مربا خوری شكر + پنير ( پنير گوسفندی که پچربی بيشتری دارد نباشد ) + نان ( 3 تا 4 تكه ) + 1 ليوان شير كم چربی
ساعت 10 : 1 ليوان آب ميوه تازه
ناهار : پلو و مرغ
مرغ پخته با روغن كم ( 1 ران يا 1 سينه كامل ) + 20 قاشق برنج پخته شده با روغن مايع به ميزان كم ودر كنار مرغ هويج و سيب زمينی پخته + سالاد زياد به همراه روغن زيتون + 1 كاسه ماست
عصرانه : چای و 1 حبه قند ، 2 تا 3 عدد ميوه
شام : ماهی به صورت كباب شده در فر ( يا با روغن خيلی كم سرخ شده ) به همراه سوپ مرغ دارای سبزيجات زياد با 1 تا 2 تكه نان سبوس دار
قبل از خواب : 1 ليوان شير ولرم
نكات مهم :
1 ) ورزشهای ملايم و پياده روی به گردش بهتر خون شما و سلامت عروقتان كمك می كند ، سعی كنيد هر روز پياده روی و نرمش كنيد .
2 ) از استرس های خود بكاهيد .
3 ) اگر اضافه وزن داريد حتما به مرور وزنتان را كم كنيد .
4 ) سيگار نكشيد .
5 ) سعی كنيد بيشتر از گياهان تغذيه كنيد . ميوه ها ، سبزيجات ، حبوبات و غلات ، كليد سلامتی شما هستند .
مریم میرزایی
. . برای مطالعه شما



