تغذیه و رژیم دوران بارداری
تغذیه در دوران بارداری
بدون شک یکی از بزرگترین آرزوهای تمامی زنان، داشتن نوزادی سالم و تندرست است. به این جهت تمامی مادران سعی بر آن دارند تا عوامل مؤثر بر بهبود روند بارداری و نتیجه آن را مورد بررسی قرار دهند و تا جای ممکن از عوامل زیان آور دوری جویند. تغییرات زیادی در اثر بارداری در بدن مادر به وجود می آید و عوامل زیادی در تعیین روند صحیح بارداری و نتیجه بارداری مؤثر هستند. یکی از مهمترین و اصلی ترین نکات، تغذیه مادر باردار می باشد زیرا رشد و نمو کامل جنین ارتباط تنگاتنگی با تغذیه مادر داشته، تأمین نیازهای او با دریافت موادمغذی مادر عجین شده، تنها راه برآوردن نیازهای انرژی و ساختاری او به واسطه جفت است. به علاوه تغییرات فیزیولوژیک خاص این دوران را نیز باید مد نظر داشت چرا که متابولیسم مواد غذایی و حتی نیاز به آنها در این مدت تغییر می یابد. بنابراین توجه به این تغییرات و تنظیم یک برنامه غذایی متناسب با آن در این دوران ضروری به نظر می رسد.
بحث های زیاد رژیم غذایی زنان باردار منجر به تناقض و ابهامات بسیار شده و رژیم های غذایی مختلفی نیز ارایه شده است. از آنجا که به علت مسایل انسانی نمی توان مطالعات فقر غذایی در زن باردار را به صورت تجربی بررسی کرد، طرح مطالعات معنی دار تغذیه در بارداری انسان بسیار مشکل است و در مواردی که به علت مسایل اجتماعی و اقتصادی کمبود مواد غذایی بروز می کند، اثرات آن غیر قابل سنجش است.
تغییرات وزن در دوران بارداری بسیار متغیر بوده و در محدوده ای از کاهش وزن تا افزایش وزن 23 کیلوگرمی و یا حتی بیشتر قرار گرفته است.
در دو سوی این محدوده، شیوع عوارض بالینی در دوران بارداری افزایش می یابد اما در بین این دو حد، طبیعی محسوب می شود. هیچ تغییر وزنی در طول بارداری را نمی توان به عنوان الگوی طبیعی تعیین کرد و دیگران را نسبت به آن سنجید زیرا الگوهای تغییر وزن بسیار متنوع هستند.
به طور معمول زنان باردار در طول دوران حاملگی حدود 12-10 کیلوگرم اضافه وزن دارند البته برای خانم های لاغر تا 18 کیلوگرم و برای خانم های چاق 11 کیلوگرم در نظر گرفته شده است. این تقسیم بندی ها بر اساس شاخص جرم بدن (BMI) به دست می آید که از تقسیم کردن وزن پیش از حاملگی بر قد مادر حاصل می شود.
افزایش وزن بدن در طول دوران حاملگی به صورت یکنواخت نیست. در 3 ماهه اول افزایش وزن آهسته و حدود 2-1 کیلوگرم است در طول 6 ماهه آخر افزایش وزن حدود 5/0 کیلوگرم در هفته می باشد. البته هر گونه تغییر وزن ناگهانی باید گزارش داده شود.
سوالی که برای بسیاری از خانم ها مطرح می باشد این است که افزایش وزن دوران بارداری به چه صورت کاهش می یابد؟
قسمت اعظم کاهش وزن مادر در زمان زایمان (حدود 5/5 کیلوگرم) و در دو هفته اول بعد از زایمان (حدود 4 کیلوگرم) است. 5/2 کیلوگرم باقی مانده از هفته دوم تا ماه 6 بعد از زایمان کاهش می یابد؛ البته زنانی که قبلاً زایمان داشته اند، میزان بیشتری از افزایش وزن زمان حاملگی خود را حفظ خواهند کرد.
رشد جنین از اولین مراحل تکامل بستگی به مواد غذایی دارد که از مادر کسب می شود. غذای مصرفی توسط مادر ابتدا به اشکال ذخیره ای درآمده و سپس بطور مداوم و منظم نیازهای انرژی، ترمیم بافتی و رشد را برطرف می کند. رژیم غذایی تنظیم شده یکی از مهمترین عواملی است که سلامت آینده مادر و بچه را تضمین می کند و با وزن کردن متوالی باید مطمئن شد که مادر اضافه وزن مطلوب دارد یا نه.
هر خانم باردار احتیاجات غذایی خود را باید از این 5 گروه مواد غذایی فراهم کند.
1- نان، غلات و حبوبات
2- سبزیجات
3- میوه ها
4- گوشت مرغ، ماهی، تخم مرغ و دانه های مقوی
5- شیر و ماست و پنیر.
چند نکته مهم در ارتباط بادیابت بارداری GDM
راه های مبارزه با بد خوابی در دوران بارداری
برخورد تغذیه ای با مشکلات دوران بارداری
. . برای مطالعه شما



