اهمیت شیر مادر در تغذیه نوزادان
اهمیت شیر مادر در تغذیه نوزادان
شیر مادر غذای منحصر بفرد و ایده آل برای کودک در 6 ماه اول زندگی می باشد و تمامی نیازهای غذایی شیرخوار از لحظه تولد تا پایان شش ماهگی را تأمین می کند.تماس بسیار نزدیک و مستقیم مادر و نوزاد از لحظه های اولیه بعد از تولد نقش بسزایی در امر موفقیت شیردهی و تداوم آن دارد.
چربی و پروتئین شیر مادر بهتر از چربی و پروتئین شیرهای دیگر هضم و جذب می شود. به همین دلیل دردهای قولنجی، جمع شدن گاز، استفراغ و حساسیت نسبت به پروتئین در این شیرخواران کمتر مشاهده می شود. ترکیب شیر مادر همراه با رشد شیرخوار تغییر پیدا می کند، چربی شیر مادر در شروع هر وعده شیردهی کمتر است و سپس میزان آن به تدریج بیشتر می شود، این تغییرات کمک بزرگی به سیر نگه داشتن و افزایش وزن شیرخوار می کند.
میزان کلسیم شیر مادر از میزان کلسیم شیر گاو کمتر می باشد ولی نسبت به فسفر در شیر شیر مادر به گونه ای است که ضریب جذب کلسیم شیر مادر از شیر گاو بیشتر می شود.
آهن شیر مادر اگرچه کم است ولی بیش از 50 درصد آن جذب می شود. میزان ویتامین های موجود در شیر مادر بستگی به میزان مصرف ویتامین توسط مادر دارد، اگر مادری از نظر سبزیجات و میوه ها تغذیه مناسبی داشته باشد، شیرش از نظر وجود ویتامین غنی می باشد.
تغذیه با شیر مادر منجر به افزایش مصونیت در شیرخوار می شود بطوریکه دیده شده میزان مرگ و میر در اثر اسهال در بچه های زیر 2 سال، 18 برابر در بچه هایی که از شیر خشک تغذیه می شوند نسبت به بچه هایی که از شیر مادر تغذیه می شوند بیشتر است که این رقم در مورد عفونت ها تنفسی 4 برابر است.
در شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، مشکل چاقی، افزایش کلسترول در بزرگسالی و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروق کمتر است. همچنین میزان ابتلا به آسم و اگزما در شیرخوارانی که از شیر مادر استفاده می کنند بسیار کمتر است به ویژه در خانواده هایی که پدر یا مادر و یا یکی از افراد خانواده مبتلا به نوعی بیماری آلرژیک هستند، تغذیه کودک با شیر مادر نجات بخش است.
عفونت خون و عفونت ادراری در کودکانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند بیشتر است.
جالب است بدانیم شیر مادر ضریب هوشی کودک را افزایش می دهد.
مصرف آغوز یا کلستروم توسط نوزاد ضروری می باشد. آغوز شیری است که در چند روز اول پس از زایمان ترشح می شود و با وجو اینکه حجم کمی دارد برای تأمین نیازهای کودک کافی است همچنین دارای موادی است که کودک را در مقابل بیماری ها و عفونت ها مقاوم می کند. این شیر خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی قوی دارد و مقاومت بدن نوزاد را در مقابل بیماری ها بالا می برد.
هنگام شیر دادن تماس پوستی و ارتباط پشمی مادر و شیرخوار حائز اهمیت فراوانی در رشد عاطفی کودک و تداوم شیردهی مادر است.
توصیه ما این است که هر بار شیر از یک سینه به شیرخوار داده شود تا علاوه بر تغذیه شیرخوار از شیر غنی از چربی، در انتهای تغذیه، پستان به طور کامل تخلیه شود که این امر منجر به افزایش تولید شیر در مادر می شود.
تغذيه نوزاد درحال رشد
. . برای مطالعه شما



