رشد بهتر کودک با تغذيه صحيح
رشد بهتر کودک با تغذيه صحيح
شير مادر بهترين و ضروريترين غذا براي 6 ماه اول زندگي طفل ميباشد. ميزان شيري كه با فشار دست مادر خارج ميشود ملاك خوبي براي كافي بودن شير مادر نيست، بلكه معيارهاي زير نشانه كافي بودن شير مادر براي شيرخوار در اين مدت است:
ـ افزايش مطلوب وزن شيرخوار بر اساس منحني رشد (به طور متوسط 500 گرم در ماه)
ـ حدود 8 ـ6 بار دفع ادرار به صورت پوشك كاملا خيس در 24 ساعت در صورتي كه شيرخوار فقط با شير مادر (بدون مصرف هيچ گونه مايعات ديگر) تغذيه شود.
ـ دو تا پنج بار دفع مدفوع در روز، البته با افزايش سن شيرخوار تعداد دفعات اجابت مزاج به روزي يك بار يا حتي هر سه روز يك بار كاهش مييابد.
ـ شادابي پوست، هوشياري و سلامت ظاهري شيرخوار.
در مورد مادران شيرده شاغل بايد گفت در مدتي كه در منزل هستند ميتوانند شير خود را در فنجان دوشيده و در يخچال نگهداري كنند و در ساعت كاري،پرستار بچه فنجان شير را در آب گرم گذاشته، وقتي شير ولرم شد با همان فنجان به شيرخوار بدهد. در مواردي كه امكان نگهداري شيرخوار در منزل فراهم نيست بهتر است مادر، كودك را در مهدكودك نزديك محل كار خود گذاشته تا بتواند در طول ساعات كاري به دفعات او را با شير خود تغذيه كند.
پس از 6 ماهگي تغذيه كمكي براي شيرخوار شروع ميشود به طوري كه در ماه هفتم غلات پخته به عنوان اولين غذاي جامد براي كودك توصيه ميشود، چون طعم آنها مشابه شير است و بافت نرميهم دارند. غلات منبع خوب انرژي و بعضي مواد معدني هستند، ولي بايد توجه داشت كه چون غلات هنگام پخت، آب جذب ميكنند و حجمشان زياد ميشود و با توجه به حجم محدود معده شيرخوار،بايد كودك را در هر روز چند بار و هر بار با ميزان كم اين غذاها تغذيه كرد. استفاده از برنج، به عنوان اولين ماده غذايي به صورت فرني(لينك به فرني) (آرد برنج +شير + شكر) به علت آساني هضم و عدم ايجاد حساسيت توصيه ميشود. لازم به ذكر است كه استفاده از لعاب برنج به علت ارزش غذايي پايين براي شروع تغذيه كمكي اصلا توصيه نميشود. در اين ماه به تدريج شيرخوار ميتواند حريره بادام (لينك)، پوره (لينك)، انواع سبزيها (از جمله سيبزميني، هويج، كدوحلوايي، نخود فرنگي، لوبيا سبز، كدو سبز و سپس مخلوط اين سبزيها با پوره برنج) و همچنين انواع سوپها(لينك) (با استفاده از گوشت و مرغ همراه با سبزيها و مواد نشاستهاي مانند برنج، ماكاروني، آردها و كميحبوبات سهل الهضم چون عدس كه به خوبي له شده باشند و با غلظت مشابه حليم) را نيز استفاده كند.
پوره سبزيها را بايد تك تك و به فاصله حداقل يك روز در ميان به برنامه غذايي كودك اضافه كرد تا ذائقه او كم كم عادت كند. در تهيه سبزيها نبايد نمك يا شكر بكار برد. دقت كنيد كه در برنامه غذايي روزانه كودك حتما يك سبزي سبز (جعفري) يا زرد (هويچ، كدو حلوايي، زردك) وجود داشته باشد. مصرف گوجهفرنگي و اسفناج تا پايان 12 ماهگي توصيه نميشود. در صورت عدم تمايل كودك به مصرف پوره سبزيها ميتوان آنها را با پوره غلات (مثل پوره برنج) مخلوط كرد.
گرد آوری :
جواد سبحانی
مشاور تغدیه و رژیم درمانی
تلفن : 6064720-6066529
. . برای مطالعه شما



