ویتامین ث

ویتامین ث یا ال-آسکوربات ریز مغذی حیاتی برای گونه‌های پیشرفته پستانداران (انسان، میمون‌ها و مانند این‌ها)، شمار اندکی از گونه‌های دیگر پستانداران (به‌ویژه خوکچه هندی و خفاش‌ها)، تعدادی از گونه‌های پرندگان و برخی ماهی‌هاست. تقریباً بجز موارد که در بالا ذکر شد بقیه جانداران این ویتامین را در بدن خود می‏سازند.[۱]

در قرن نوزدهم و در جریان مبتلا شدن بسیاری از دریانوردان به بیماری اسکروی این دریانوردان چاره کار را در مصرف مرکبات دیدند و بالاخره در سال ۱۹۲۸ (میلادی) این ویتامین در میوه پرتقال کشف شد و اسید اسکوربیک نام گرفت. این ویتامین که از ویتامین‏های محلول در آب است، در برابر حرارت و مواد قلیایی از بین می‏رود. این ویتامین در واکنشهای شیمیایی بدن یک حمل کننده الکترون است و از مهمترین آنتی اکسیدانها می‏باشد. [۲] ویتامینc جامدی سفید رنگ و محلول در اب و غیر سمی ست که مصرف ان سامانه ایمنی بدن را افزایش می دهد. دارای استر حلقوی ست و در محیط ابی ابکافت میشود و اسید میسازد به همین دلیل به ان اسید اسکوبیک می گویند

 

فواید ویتامین ث

 

ویتامین ث به شکل گسترده به صورت قرص و پودر موجود است.

ویتامین ث آنتی اکسیدان است، یعنی در جریان خون قرار گرفته و اثر شیمایی موادی که به بافت‏های بدن آسیب می‏رسانند را خنثی می‏کند. این ویتامین موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید می‏شود. همچنین این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن استحکام لثه ‏ها و دندان‏ها کمک می‏کند.[۲] این ویتامین همچنین باعث ساخت کلاژن شده و در پیشگیری از بالارفتن کلسترول خون و ایجاد لخته ‏های خونی در رگ مؤثر است .[۳] اشاره شده‌است که این ویتامین برخلاف تفکر همگان کمکی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی نمی‏کند و فقط طول دوره بیماری را کوتاه و به تخفیف عوارض آن کمک می‏کند. [۴] همچنین مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می‏شود و به افرادی که دچار کم‏خونی هستند توصیه می‏گردد.
ویتامین ث به عقیده برخی کارشناسان احتمال بروز سکته مغزی در افراد غیر سیگاری را تا ۳۰٪ و در افراد سیگاری تا ۷۰٪ کاهش می‏دهد. به اعتقاد این محققان آنتی اکسیدان‏هایی مانند ویتامین ث احتمالا سلول‏ها را از فشار اکسیدی که در سکته مغزی موثر هستند، حفظ می‏کند. البته به گفته دانشمندان ویتامین ث که از طریق مصرف طبیعی کسب شود، اثرش بسیار بیشتر است. [۵][۶].همچنین در تحقیق دیگری دانشمندان مصرف این ویتامین را در تراکم استخوانی افراد موثر دانسته‏اند [۷].در پژوهشی دیگر نیز گفته شده‌است که تزریق مقدار زیادی ویتامین ث به افرادی که دچار سرطان هستند باعث می‏شود که رشد سرطان در آنها را متوقف کند. این ویتامین می‏تواند زنجیره‏ای مخرب در درون سلول بیمار بوجود آورد. گفته شده که تزریق این ویتامین به موش‏هایی که دچار تومور بودند، اندازه تومور‏های آنان را به نصف کاهش داده‌است. [۸]. این ویتامین از اکسید شدن سلول‌های چرب حاضر در غشاء سلولی توسط عوامل اکسید کننده جلوگیری می‌کند؛ با تداوم اکسید شدن سلول‏های چرب و ایجاد تغییراتی در سلول و ماده ژنتیکی سلول باعث بروز برخی سرطان‌ها می‌شود.[۹] محققان مصرف این ویتامین را به کسانی که از بیماری‏های قلبی رنج می‏برند نیز توصیه کرده‏اند. زیرا ویتامین ث باعث تسلم شریان شده و کمبود آن در بیماران قلبی همراه با خشکی و سفتی رگها می‏شود و باعث بوجود آمدن درد در این افراد می‏گردد. [۱۰]

کمبود ویتامین ث

ویتامین ث مورد نیاز برای هر فرد سالم ۶۰ میلی‏گرم در روز توصیه شده‌است [۲] [۵].اگر فردی به مدت یک ماه به میزان کمتر از حداقل مورد نیاز یک فرد این ویتامین را دریافت کند دچار عوارضی مانند بیماری اسکروی، خونریزی لثه و همچنین خشکی پوست و آثار خون مردگی در زیر آن می‏شود [۲]. در پژوهشی دانشمندان به این نتیجه رسیدند که وجود چربی در غذا باعث می‏شود که ویتامین ث خاصیت ضد سرطانی خود را از دست بدهد. دانشمندان می‌گویند وقتی مخلوط از بزاق و مواد غذایی در معده با شیره‏ آن مخلوط می‌شوند، ویتامین ث موجود در مواد غذایی می‌تواند رادیکال‌های آزاد، یعنی همان موادی که سرطان‏زا هستند را از بین ببرد؛ رادیکال‌های آزادی مانند نیتریت که در مواد غذایی آماده و کنسروی، مانند سوسیس و کالباس به مقدار زیاد وجود دارند. اما در یک تحقیق، هنگامی که مقدار بیشتری چربی به همین مخلوط غذایی اضافه شد دیده شد که دیگر ویتامین ث نمی‌تواند این واکنش شیمیایی را انجام دهد. [۱۱]

مصرف بیش از اندازه

معمولا اضافه این ویتامین از راه ادرار دفع می‏شود [۵]. اما مصرف خیلی زیاد آن باعث تکرر ادرار، سنگ کلیه و اسهال می‏شود. همچنین مصرف زیاد این ویتامین به صورت دارو باعث بروز اختلالات گوارشی، خطر ابتلا به سنگ اگزالات در مجاری ادراری و اعتیاد بدن به مقدار زیاد مصرف این دارو می‏شود. [۳] [۱۲]

منابع حاوی ویتامین ث

 

مرکبات بهترین منابع ویتامین ث می‏باشند

بیشتر جانداران این ویتامین را خود می‏سازند اما جاندارن دیگری مثل انسان هستند که باید این ویتامین را در طول روز از موادی که مصرف می‏کنند بدست بیاورند. این ویتامین هم بصورت طبیعی در منابع گیاهی و جانوری موجود است و هم بصورت مصنوعی و قرص. منابعی که بیشترین مقادیر این ویتامین را در خود دارند عبارتند از: توت فرنگی، کلم بروکلی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، گل کلم، سیب زمینی، هندوانه، اسفناج، کلم، نارنگی و مرکبات، کیوی و دیگر میوه‏ها و سبزی‏ها، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و جگر منبع حیوانی دارای ویتامین ث است [۲]. نگهداری طولانی مدت در یخچال‏، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می‏شوند. از این رو افراد سیگاری به این ویتامین نیاز بیشتری دارند [۳]. همچنین شیر مادر نیز دارای مقادیری از ویتامین ث می‏باشد و به همین جهت زنان باردار باید از مقدار بیشتری از این ویتامین مصرف کنند. همچنین می‏شود این ویتامین را ۳ تا ۶ ماه در دمای زیر صفر نگهداری کرد اما پس از آن تجزیه می‏شود. همچنین در میان سبزی‏ها ۲ سبزی‏های تیره برگ ویتامین ث بیشتری دارند و جعفری شش تا هفت برابر سایر سبزی‏ها دارای ویتامین ث می‏باشد[۹].

منابع گیاهی

منابع گیاهی

متوسط(میلی گرم)در هر 100 گرم

کاکادو پلوم

۳۱۰۰

کامو کامو

۲۸۰۰

میوه گل رز

۲۰۰۰

آسرولا

۱۶۰۰

عناب

۵۰۰

انگور هندی

۴۴۵

باوباب

۴۰۰

فلفل قرمز

۱۹۰

جعفری

۱۳۰

گوآوا

۱۰۰

کیوی

۹۰

کلم بروکلی

۹۰

تمشک قرمز

۸۰

لیچی

۷۰

تمشک قطبی

۶۰

خرمالو

۶۰

منابع گیاهی

متوسط(میلی گرم)در هر 100 گرم

انبه هندی

۶۰

توت فرنگی

۶۰

پرتقال

۵۰

لیمو شیرین

۴۰

خربزه

۴۰

گل کلم

۴۰

سیر

۳۱

گریپ فروت

۳۰

تمشک

۳۰

نارنگی

۳۰

نارنگی ماندارین

۳۰

اسفناج

۳۰

کلم نارس سبز

۳۰

لیمو ترش

۳۰

انبه

۲۸

توت سیاه

۲۱

سیب زمینی

۲۰

طالبی

۲۰

گوجه فرنگی

۱۰

زغال اخته

۱۰

آناناس

۱۰

       

 

منابع گیاهی

متوسط(میلی گرم)در هر 100 گرم

پاپااو

۱۰

انگور

۱۰

زرد آلو

۱۰

آلو برقانی

۱۰

هندوانه

۱۰

موز

۹

هویج

۹

اوکادو

۸

گیلاس

۷

شفتالو

۷

سیب

۶

چغندر

۵

گلابی

۴

کاهو

۴

خیار

۳

بادمجان

۲

انجیر

۲

ازگیل

۰٫۳

 

منابع جانوری

 

منبع جانوری

متوسط (میلی گرم)

جگر گوساله (خام)

۳۶

جگر گاو (خام)

۳۱

صدف خوراکی (خام)

۳۰

جگر خوک (خام)

۲۳

مغز بره (پخته)

۱۷

جگر مرغ (سرخ شده)

۱۳

جگر بره (سرخ شده)

۱۲

قلب بره (کباب شده)

۱۱

زبان بره (نیم پز)

۶

شیر بز(تازه)

۲

شیر گاو(تازه)

۲

 

. . برای مطالعه شما

تاثیر رژیم غذایی بر سقط جنین م...
تاثیر رژیم غذایی بر سقط جنین م... تاثیر رژیم غذایی بر سقط جنین مکرررژیم غذایی در سقط جنین شاید بسیاری از خانمها سقط جنین را تجربه کرده باشند گرچه یک تحول روانی در مادر می‌شود اما خوشبختانه در ۹۵...
1به و خواص آن
1به و خواص آن میوه به  و فواید آن فواید- منبع غنی ویتامین «ث»، آهن و پتاسیم.- سرشار از پکتین (الیاف گیاهی حل شدنی) است.مضرات- بیش تر اوقات با مقادیر فراوانی شکر پخته می شود ...
آثار ترکیبی چاقی همرا با بیمار...
آثار ترکیبی چاقی همرا با بیمار... آثار ترکیبی چاقی همرا با بیماری، کشیدن سیگار و نژادعلت اصلی مرگهای نابهنگام افراد چاق بیماریهای قلبی است. فشار خون، ترومبوزِ شریانی و نارسایی احتقانی قلب به می...
?  نان جو باعث لاغری میشود ؟
? نان جو باعث لاغری میشود ؟ ? نان جو باعث لاغری میشود ؟ آری یا نه ؟؟؟؟نان جو در اکثریت فروشگاه به صورت نرم و حجیم فروخته میشود.بافتی ترد، مزه‌ای مطلوب و رنگ قهوه‌ای روشن یا تیره و به جهت ...