نوع کربوهیدرات در چاقی موثرتر است یا مقدار آن

 

آیا همیشه  یک کالری یک   کالری است ! یکی از بزرگترین  اشتباهات  در مورد روش کالری شماری این است  که  مثلا هر ماده  100 کالری را  با  100 کالری دیگر جابه‌جا کنیم، که اینکار واقعا اشتباه است .

آیا 100 کالری شکر با 100 کالری نان یا  100 کالری گوشت  یا 100 کالری سبزیجات یکی هستند ، مطمئنا آنها اصلا باهم یکی نیستند .

درست است که در واقع هر کیلو چربی بدن حاصل 7هزار کالری چربی اضافه است ، 

اما ما در گروه  کربوهیدراتها  به نکته دیگری باید توجه  داشته  باشیم  ، سرعت جدب آن .

سرعت جذب کربوهیدراتها  باعث افزایش قند خون  ،  و افزایش قند خون باعث  افزایش انسولین می‌گردد (مقدار افزایش قند خون مواد غذایی  به  GI یا   گلایسمیک ایندکس مشهور  است ) . انسولین به عنوان   اصلی ترین هورمون  دخیره  بدن   چرخه مرگبار ذخیره  غذاها و تبدیل آن به چربی  و افت مجدد قند خون  و دریافت کالری بیشتر می شود .

در نتیجه  : در مورد كربوهیدرات ها ، نوع كربوهیدرات مصرفی بسیار مهمتر از مقدار آنهاست . به طور كلی افرادی كه اضافه وزن دارند به نظر نمی‌رسد كربوهیدرات بیشتری بخورند. اما تحقیقات و یافته ای علمی تا کنون   نشان داده است   این افراد اغلب مواد حاوی كربوهیدرات تصفیه شده می خورند. مانند نان سفید و پاستا و شکر كه باعث افزایش سریع قند خون می شوند.
كربوهیدرات های تصفیه شده که  اغلب در غذاهای فرآیند شده ( تصفیه شده )  شده را  شامل میشوند دارای   مقادیر زیادی قند  ساده هستند.
این نوع كربوهیدرات ها (شاخص گلیسمیك یا قندی بالایی) دارند ، بدین معنی كه باعث افزایش سریع قند خون می شود. بدن قسمت عمده‌ای از مواد غذایی را در عضله و کبد به  صورت گلیکوژن  ذخیره می كند که اگر بعدا مصرف نشود تبدیل به چربی خواهند شد. البته توان ذخیره گلیکوژن  در  محدودیت دارد و مقادیر اضافه آن  مستقیما به  چربی تبدیل خواهد شد .
در مقابل ، غلات ، میوه جات و سبزی ها كربوهیدرات هایی دارند كه شاخص گلیسمیك (GI) آنها بالا نیست. در انتخاب کربوهیدراتها از مواد غذایی با  اندیس  گلایسمیک (GI) بالاتر از 75  شدیدا حذر کنید .

دانشمندان  حدود 20 سال قبل  علت اصلی چاقی را  مصرف  زیاد چربی دانستند و توصیه به کاهش مقدار چربی کردند ،  با این توصیه  ، کارخانجات مقادیر کربوهیدراتها  را در محصولاتشان افزایش دادند.
اما شاخص گلایسمیک چیست؟

اما  طی بیست سال گذشته با وجود كاهش مصرف چربی ها ، چاقی افزایش یافته است.

جواد سبحانی
مشاور تغذیه و رژیم درمانی
کلینیک لاغری  و رژیمدرمانی جواد سبحانی